Rekordna ponuda za scenarij i svadljiva ekipa recept su za žestoku akciju!

Prljavi igraju prljavo - 1
,
Prljavi igraju prljavo - 1
hr_HR

Unatoč nesuglasicama na setu, film je doživio uspjehe oborivši jedan rekord.

Negdje u Los Angelesu, gradu uništenih snova, ubijena je striptizeta (Halle Berry). Privatni detektiv (Bruce Willis) kojeg je unajmila i njezin bivši dečko nogometaš (Damon Wayans) odlučni su u tome da pronađu ubojicu, ako prije ne ubiju jedan drugoga. No što dublje kopaju, sve se dublje uvaljuju u mrežu ucjena i političke korupcije skrivene ispod paravana profesionalnog nogometa.

Originalan scenarij filma razlikovao se je od završnog zbog izmijenjene radnje i drugačijih glavnih likova. Čitava druga polovica filma znatno odskače od originalnog scenarija, a fokus originalnog scenarija je odnos između dva glavna negativca koji u filmu nije toliko naglašen. Čak su se scenarist Shane Black i redatelj Tony Scott naposlijetku složili da je originalan scenariji bio mnogo bolji od završnog proizvoda.

Na setu su  postojale  nesuglasice među pojedinim glumcima, producentima i redateljima. Redatelj filma, Tony Scott, je snimanje filma doživio kao neugodno iskustvo zbog odnosa s producentom Joelom Silverom. Naime, Tony ga toliko nije volio da je u svom sljedećem filmu ‘True romance’ utemeljio lik Leeja Donowitza, filmskog producenta i dilera, prema Silveru. Ništa bolji odnosi nisu postojali ni između glavnih glumaca, Brucea Willisa i Damona Wayansa, koji nikako nisu uživali snimajući zajedno.

Unatoč nekim nesuglasicama na setu, film je doživio uspjehe oborivši jedan rekord. Naime, Shane Black je postao prvi scenarist koji je svoj scenarij prodao za milijun dolara. Magazin ‘Time’ navodi da mu je kuća Carolco Pictures ponudila 2.25 milijuna dolara, ali se je Black naposlijetku ipak odlučio za manju ponudu od 1.75 milijuna kako bi mogao raditi sa Joelom Silverom koji je također bio producent filma ‘Leathal weapon’ iz 1987. No, scenarij filma ‘Prljavi igraju prljavo’ nije dugo držao rekord za najskuplje plaćeni scenarij ikad. Svega 67 dana nakon toga, Carcolco Pictures kupivši scenarij Joeja Eszterhasa za tri milijuna dolara otima titulu najskupljeg scenarija kojeg danas bolje znamo kao film ‘Sirove strasti’.

Iako je glumačka ekipa ono što ovaj film čini prepoznatljivim, glavni glumci nisu od samog početka zamišljeni u ulogama po kojima ih pamtimo danas. Naime, lik Joeja Hallenbecka trebao je igrati poznati Jack Nicholson, a Mel Gibson je zamišljen kao mogući Jimmy Dix. Čak je i ženski dio glumačke ekipe prošao kroz sitne adaptacije jer je u ulozi Cory originalno zamišljena pjevačica Grace Jones umjesto glumice Halle Berry koja je na kraju dobila ulogu.

Film' Prljavi igraju prljavo' ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Doma TV-u!Tagovi