Grupa studenata napeto sluša predavanje glavnog inspektora Brune Schumanna o viktimologiji u provođenju zakona kad u predavaonicu upadnu dvije djevojke i na prozor vješaju transparent.

Vani je prosvjed u punom jeku. Studenti glasno prosvjeduju protiv privatizacije sveučilišta. U središtu gužve Schumann opaža dvojicu muškaraca koji oboružani kantama benzina ulaze u jedan laboratorij. Inspektor s kolegom Maxom Winterom pokušava smiriti obje pobunjenice kad se iz ureda pokraj laboratorija začuje tihi hropac umirućeg čovjeka. Budući da ozlijeđeni treba hitnu medicinsku pomoć, prosvjednici propuštaju Schumanna s teško ozlijeđenim znanstvenikom Carstenom Siegelom pod jednim uvjetom: Winter ostaje kao talac.

Schumann uspijeva posljednjim snagama Carstena Siegela izvući iz opasnog područja, no pomoć dolazi prekasno jer je mladi doktorand već preminuo. Siegel je istraživao aktivnu tvar protiv dijabetesa na farmakološkom institutu pod vodstvom profesora Zeilera. Aktivnu tvar patentirao je nedugo prije smrti, očito iza leđa Zeilera i njegova sina Gregora, menadžera farmaceutskoga koncerna i sponzora onih koji su provodili istraživanja na institutu. Utoliko je tragičniji i nalaz obdukcije: Carsten Siegel preminuo je od predoziranja inzulinom koji mu je injektiran oko 12 sati prije smrti.

Zbog toga su obojica prosvjednika koji drže taoce, Leander i Mark, još više pod pritiskom. Jedinica za posebna djelovanja pod vodstvom narednika Madera spremna je probiti se u laboratorij. U tom trenutku Schumann dobiva vijest od Alex da je kod Leanderove djevojke Adile pronađena velika količina gotovine: prosvjednici su, dakle, plaćeni za podmetanje požara u laboratoriju kako bi se prikrilo ubojstvo Carstena Siegela.

Budući da je Winteru život ugrožen, inspektor se odlučuje ponuditi im ultimatum: unutar 20 minuta mora od Leandera iskamčiti ime pravog ubojice i nalogodavca i tako osigurati prosvjednike da ne budu odgovorni za ubojstvo.