Uspješni redatelj, dva slavna glumačka imena i zanimljiv zaplet

Redatelj Richard Donner i scenarist Brian Helgeland upoznali su se na vrlo neuobičajen način. Namie, Donner je, vozeći se prema studiju Warner Bros, ugledao tada nepoznatog Helgelanda kako stoji držeći znak na kojem piše: "Pisat ću za posao, za novac".

Donner je izašao iz automobila kako bi saznao zašto Helgeland stoji s tim znakom na cesti. Helgeland mu je objasnio da je scenarist koji nikako ne može naći posao. Donner mu je tada odlučio dati priliku i pomoći mu da se iskaže u svijetu scenarija. Film "Urota" drugi je po redu film na kojem je ovaj dvojac radio zajedno.

Kako bi film bio što bliže pravim teorijama zavjere, redatelj ništa nije prepustio slučaju. Kada je Jerry prvi put u bolnici te na zid napiše riječ "Geronimo", na trenutak se može vidjeti da je broj na vratima sobe 322. Taj je broj dobro poznat teoretičarima zavjera jer je to adresa društva "Lubanja i kosti" osnovanog na Sveučilištu Yale. Smatra se da to društvo posjeduje Geronimovu lubanju.

Film sadrži jednu važnu poveznicu s Leejem Harveyjem Oswaldom, ubojicom američkog predsjednika Kennedyja. Naime, u filmu Jerry bježi iz knjižnice Barnes i Noble te se sakrije u kazalište. To je direktna poveznica s Oswaldom koji je, nakon što je izvršio atentat na predsjednika, iz knjižnice pobjegao u kazalište.

Tajni program MK-ULTRA, koji predstavlja ključni faktor u radnji filma, bio je tajna šifra za nezakonitu, prikrivenu operaciju u režiji CIA-e kojom su se vodili pokusi nad ljudima. Trajao je od 50-ih do 70-ih godina kada je direktor CIA-e naredio da se unište svi podaci, no čak 20 000 dokumenata ostalo je sačuvano te je dospjelo u javnost.

 

Fantastični film "Urota" ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju