Film je nakon emitiranja postigao brojne uspjehe i oduševio gledatelje diljem svijeta

Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog svjetskog rata. U filmu se može vidjeti nevjerojatno realistično prezentirana akcija iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje doći do strateški važnih pozicija. Jedinica od osam vojnika odlazi u misiju, no jedan po jedan gube živote.

Otkriva se da su tijekom Drugog svjetskog rata tri brata ubijena, a četvrti nije nađen. General Marshall (Harve Presnell) informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan te će nakon tog saznanja učiniti sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (Matt Damon). Jedinica od osam vojnika s kapetanom Millerom (Tom Hanks) na čelu, odlazi pronaći jedinog preživjelog Ryana i vratiti ga kući.

Slavni redatelj Steven Spielberg odlučio se za Matta Damona u potrazi za nepoznatim glumcem karakterističnog američkog izgleda, no nakon što je Damon osvojio nagradu Oscar za film "Good Will Hunting" postao je zvijezda preko noći prije nego što je Spielbergov film dovršen.

U scenama potresa i eksplozija Spielberg je koristio bušilicu privezanu uz kameru koja se uključivala po potrebi. Prilikom jednog takvog snimanja jedan od fotografa pojasnio je Spielbergu da postoje posebne leće za kamere koje se koriste za postizanje takvih efekata. Ipak, Spielberg je u jednom intervjuu priznao kako je u to vrijeme bio uvjeren da je osmislio odličnu inovativnu tehniku.

Još jedan inovativni pristup primijenio je kada su svi glavni glumci  morali obavljati naporne vojničke treninge kao pripremu za film. Međutim, samo je Damon bio pošteđen treninga kako bi ostali glumci podsvjesno razvili osjećaj antipatije koji bi onda pokazali i u svojoj izvedbi u filmu.

Iako je Spielberg smanjio zasićenost boja za 60 posto zbog artističkih razloga, obje velike satelitske kuće (DirecTV i Dish Network) i brojne kabelske televizije prilikom emitiranja normalizirale su boju. To su učinile jer su prilikom prvih emitiranje dobile brojne upite korisnika koji su ih kontaktirali misleći da s bojom nešto nije u redu. Upravo iz tog razloga mnoge su kasnije verzije filma izlazile s napomenom da je prezentacija boja bila intencija redatelja.

Iako je ovo posljednji film montiran u nedigitalnom softveru za uređivanje, postigao je brojne uspjehe. Osim što se redovito nalazi na popisu najboljih filmova, bio je to i prvi film kuće DreamWorks koji je zaradio više od 100 milijuna dolara, a ujedno i prvi njihov samostalni film nagrađen Akademijinom nagradom za najbolji film.

Bivši američki predsjednik George W. Bush otkrio je da mu je upravo ovaj film najdraži, a s njim se složio i poznati redatelj Quentin Tarantino.

 

Napeti ratni film "Spašavanje vojnika Ryana" ne propustite pogledati u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju