Jedinstvena savjetodavna emisija ''Zdravlje na kvadrat'' donosi brojne teme iz zdravstva, medicine, načina življenja, prehrane, navika i raznih drugih aspekta življenja.

1. sezona, epizoda 71 - 4. studenog

Sjetite se samo, koliko ste puta za neku zdravstvenu tegobu potražili savjet na Internetu. To može biti od pomoći, kako bi se informirali, ali može biti i jako opasno, jer možete sami sebi postaviti pogrešnu dijagnozu. Trend je to koji je u svijetu već uzeo maha, a zadnjih je nekoliko godina “zarazio” i hrvatske pacijente.
Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti ili poremećaja u neurologiji, koja zbog svojih karakteristika predstavlja ozbiljan medicinski i socijalni problem. Uzrok nastanka bolesti i simptomi su izrazito raznoliki. Koji su i kako je živjeti s epilepsijom, istražili su novinari "Zdravlja na kvadrat". S gubitkom kose nekada se teško može pomiriti. Kosa može definirati dio identiteta. Ako Vas muči gubitak kose i ne znate što poduzeti, "Zdravlje na kvadrat" donosi popis najčešćih uzroka, ali i tretmana liječenja ćelavosti kod žena i muškaraca. Čini vam se da svijet gledate kroz sivilo i mutninu? Obrisi lica vaših najbližih su vam mutni? I na kraju, statistički ste stariji od 60 godina? Gotovo je sigurno da imate sivu mrenu ili kataraktu. Što je ona i kako se liječi doznajte u ovotjednoj emisiji "Zdravlje na kvadrat".

1. sezona, epizoda 72 - 5. studenog

Svatko od nas povremeno se bori s umorom i osjećajem opće slabosti. Umor predstavlja već klasičnu frazu koja je ušla u medicinski rječnik, doduše samo kao opis stanja, ali ne i kao dijagnoza. Novinari "Zdravlja na kvadrat" istražili su zašto pojedinci pate od kroničnog umora. Pravilna i redovita higijena ruku, odnosno njihovo redovito pranje dobar je i jednostavan način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti. U 19. stoljeću, u jednoj bečkoj bolnici, nakon uvođenja mjere pranja ruku smrtnost je u roku nekoliko tjedana pala s 12 na 3 posto. U "Zdravlju na kvadrat" govorit će se o tome zašto je važna higijena ruku.  Primalja, kažu, mora imati nježnu ruku, oči sokola i srce lava. Takva je i gošća emisije "Zdravlje na kvadrat", koja već 30 godina radi posao babice. U ovotjednoj emisiji gledatelji će upoznati Biserku Matok Glavaš, primalju koja je pomogla da na svijet dođe više od 5500 djece. Dosta vam je dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća? Zimi vam se naočale magle, a ljeti kližu po nosu? Svaki treći dan zaspite s lećama? Ako se i vi borite s ovim problemima, onda pogledajte ovotjednu emisiju i doznajte kako se riješiti ovakvih muka.

1. sezona, epizoda 73 - 6. studenog

Ponekad simptomi srčanih problema mogu biti složeni. Nije ih lako prepoznati, a spremni smo ih pripisati nečem drugom, kao što su umor ili bol u mišićima. U Zdravlju na kvadrat naučite prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem prije nego što bude kasno. Tijekom života, žene se često susreću s cistama na jajnicima koje nastaju zbog hormonske neravnoteže. Kako se ciste manifestiraju i je li potrebna kirurška intervencija za Zdravlje na kvadrat objasnit će profesor doktor Vlastimir Kukura. Pušenje, alkoholna pića, emocionalni stres. Bol koja može trajati nekoliko minuta ali i satima, a nekada se izmjenjuje s bezbolnim periodima. Javlja se pomanjkanje apetita i moguć gubitak na tjelesnoj težini, napuhavanje, žgaravica i mučnina nakon jela. Sve to upućuje na simptome čira na želucu. U Zdravlju na kvadrat govorit će se o bolesti koja u moderno doba pogađa sve više ljudi. Pitate li se zašto nam kosa sijedi ili zašto prekrasne zlatne lokne djeteta nestanu prije nego ono navrši 10 godina? Znanost je ponudila odgovore na ova, ali i slična pitanja. Liječnica Jelena Meštrović Štefekov u ovotjednoj emisiji ispričat će još neke zanimljivosti o prirodnoj boji kose.

1. sezona, epizoda 74 - 7. studenog

Zbog ljubavi su skladane mnoge pjesme, pisane mnoge knjige i vođene mnoge bitke. Ništa od toga se ne događa bez razloga. Ljubav doista utječe na tijelo a osoba se drugačije osjeća. Znanstvenici su pronašli neke od odgovora na određena ponašanja u ljubavi. Novinari "Zdravlja na kvadrat" istražili su što se događa u našem tijelu kada se zaljubimo? Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je buku kao drugi najveći problem zdravlja javnosti nakon zagađenja zraka. Tako redovito imamo nalete stresa povezanih sa zvukovima alarma auta, zvuka telefona, raznih sirena, glazbe i drugih pojačanih zvukova. U ovotjednoj emisiji bit će govora o tome koliko buka može naštetiti našem zdravlju. Ljepota i mladost imperativ su današnjeg društva pa ne čudi stoga što mnogi posežu za čarima estetske kirurgije kako bi što dulje osigurali spomenute poželjne kvalitete. Što se sve estetski korigira na tijelu i što hrvatske građane najviše zanima istražili su novinari "Zdravlja na kvadrat".

1. sezona, epizoda 75 - 8. studenog

Koliko vremena potrošite u danu brinući o nečemu? Koliko puta niste mogli zaspati, jer niste mogli prestati brinuti o problemima? Koliko puta ste imali strah od negativnih događaja koji bi se, možda, mogli pojaviti? Većina tih briga je bezrazložna i može loše utjecati na Vaše zdravlje. U ovotjednom "Zdravlju na kvadrat" doznajte kako si pomoći. Većina ljudi ne razmišlja o povišenom krvnom tlaku sve dok se ne susretne s tim problemom. Čak i ako vam se čini kako nemate tegobe, trebali biste znati koliki je vaš tlak i odlaziti na preventivno mjerenje. Koje sve probleme uzrokuje hipertenzija pogledajte u ovotjednoj emisiji. U vrijeme proljeća zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku uslijed cvatnje biljaka najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis. To mnogima uzrokuje goleme probleme. Ekipa "Zdravlja na kvadrat" pokušat će Vam pomoći da makar malo ublažite neugodne alergijske simptome.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pratite od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu na Doma TV-u! Nove epizode pogledajte u nedjelju u popodnevnom terminu.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju