Oceanovih 11 iz 2001. obrada je istoimenog hita iz 1960.

Postoji netko s jasnom vizijom što treba napraviti (George Clooney), postoje ljudi različitih vještina koji znaju svoj posao (džepar, stručnjak za eksplozive, akrobat, prevarant…), a postoji i netko tko uklanja prepreke i brine se da članovi funkcioniraju kao jedan organizam (Brad Pitt).

Vjeruje se da je kao inspiracija za oba filma bila slavna, vješto izvedena pljačka zgrade Brink's Securityja u Bostonu od strane jedanaestero ljudi, poznata kao 'Brink's Job'.

Lik Andyja Garcije djelomično je temeljen na Steveu Wynnu, vlasniku Bellagija, Miragea i Wynn Las Vegasa. Jedna od rečenica koje Garcija izgovara u filmu je 'Ako ćeš kupiti sportski auto od sto tisuća dolara u Newport Beachu, bit ću strašno razočaran'. To je referenca na stvarnu otmicu kćeri Stevea Wynna iz 1994., Kevyn Wynn, gdje je jedan od otmičara uhvaćen tjedan dana kasnije u Newport Beachu nakon što je namjeravao kupiti Ferrari gotovinom.

U sceni gdje Saul (Paul Reiner) hoda prema sigurnosnoj sobi s Benedictom (Andy Garcia) pri čemu ga prepoznaje stari prijatelj, on se obrača Virgilu (Casey Affleck) i Turku (Scott Caan) po imenima 'Mikhail' i 'Vladimir'. To je referenca na Mikhaila Kainjina i Vladimira Lenjina, koji su bili revolucionari tijekom Oktobarske revolucije.



U stvarnosti, 160 milijuna američkih dolara u novčanicama od 100 dolara bi težilo 1602 kilograma ili 1,7 tonu, puno više od osam putnih torbi koje nose lopovi prerušeni u specijalce.

Kako bi opravdao činjenicu da se navedena svota novca drži u trezoru, film navodi izmišljenu odredbu Odbora za izdavanje kockarskih dozvola Nevade da sva kasina moraju imati dovoljno novca i kovanica kako bi pokrili svaki žeton u igri. U stvarnosti, kasina iznose iz trezora sav višak novca što je prije moguće.

 

Film "Oceanovih 11" ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Doma TV-u!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju