Drame vezane uz film "Zameo ih vjetar"

Američki filmski institut je 2007. rangirao film "Zameo ih vjetar" kao šesti najbolji film svih vremena.Radnja se smjestila uoči građanskog rata u SAD-u gdje bogata, lijepa i egoistična Scarlett O'Hara ima sve što bi čovjek mogao poželjeti – osim Ashleyja Wilkesa. Ali, kako rat uništava Jug, Scarlett otkriva snagu unutar sebe kojom želi zaštititi svoju obitelj i obnoviti svoj život.

Čezne za Ashleyjem, nesvjesna da je već u braku s čovjekom kojeg stvarno voli, Rhettom Butlerom i koji istinski voli nju sve dok ga ne otjera. Tek tada Scarlett shvati što je izgubila i odluči ga osvojiti natrag.

Jedan od najvećih američkih klasičnih filmova koji je osvojio 10 Oscara uključujući onaj za najbolji film, najbolju glumicu i sporednu glumicu. Za ulogu razmažene kćeri vlasnika plantaže Scarlett O’Hare borile su se mnoge slavne glumice, a na kraju je ona dodijeljena Vivien Leigh.

´Frankly, my dear, I don't give a damn´, najpoznatiju rečenicu iz ovog filma je Američki filmski institut proglasio brojem jedan (u konkurenciji od njih 100). Međutim, cenzorima se nije svidjela riječ damn (prokleto), ali producenti nisu željeli odustati i prepraviti je u don’t care (nije me briga), te su ipak izborili.

Ono što je svakako za osudu jest činjenica da je premijera bila zabranjena za Afroamerikance. Navodno je iz ostatka Amerike pristiglo milijun ljudi kako bi uveličali ovaj važan događaj, a gradonačelnik je proglasio neradan dan. Unatoč tome, glumci crne boje kože nisu smjeli prisustvovati premijeri niti biti viđeni s ostalim kolegama iz filma. 

 

Glumica Hattie McDaniel koja u filmu tumači ulogu Mammy postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila prestižni kipić Oscar, no zbog ondašnjih zakona i boje svoje kože nije smjela sjediti s ostalim bijelim članovima filmske ekipe na dodjeli nagrada.

Film 'Zameo ih vjetar' ne propustite pogledati u četvrtak u večernjem terminu na Doma TV-u.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju