Jeste li znali?

Umri drugi dan na mnogo se načina razlikuje od standardne Bond formule. Prolog završava s Bondom kojeg sjevernokorejska vojska zatvara i muči četrnaest mjeseci.

 

Također, kako bi obilježili 40. godišnjicu Bond filmova, producenti su ubacili reference na svih 19 prethodnih filmova.

1. Kao i Honey Rider u filmu Dr. No, Jinx se pojavljuje izlazeći iz vode u bikiniju s nožem i remenom.

2. Scena u kojoj Jinx umalo ne pogiba od laserskih zraka podsjeća na scenu s laserom u Goldfingeru.

3. Pojavljuju se i neke Bondove klasične naprave, kao što je scena u kojoj Q (John Cleese) daje Bondu njegovu opremu. Između ostalih, vidi se cipela s nožem kakvu je nosila Rosa Klebb u filmu Iz Rusije s ljubavlju, pa raketni opasač kojim je Bond pobjegao u prologu Operacije Grom, te mini-avion i podmornica u obliku aligatora iz Octopussy.

4. Uniforme čuvara na Gravesovoj zabavi slične su onima kakve su nosili Blofeldovi ljudi u filmu U službi njenog Veličanstva.

5. Krijumčarenje dijamanata i upotreba satelita s moćnim laserskim zrakama dolazi iz filma Dijamanti su vječni.

6. Uređaj za magnetsku rezonanciju koji grabi metalne predmete funkcionira kao i magnetski sat u Živi i pusti umrijeti.

7. Bond je odveden u terenske urede MI6-a, u britanski brod koji se nalazi u vodama Hong Konga, kao i u filmu Čovjek sa zlatnim pištoljem.8.Padobran sa zastavom Velike Britanije koji koristi Graves podsjeća na Bondov iz filma Špijun koji me volio.

9. Bondov žestoki okršaj s Gravesom, u kojem uništavaju izloške i druge vrijedne rukotvorine, podsjeća na Bondovu borbu s Changom u Operaciji Svemir.

10. Bond nalijeće na agenticu s pištoljem pričvršćenim za bok, kao u filmu Dozvola za ubojstvo.11. Scena u kojoj Bonda špijuniraju u njegovom hotelskom apartmanu je homage filmu Iz Rusije s ljubavlju u kojem SPECTRE snima Bonda i Tatjanu kako vode ljubav.

12. Jinxin pad unatrag kako bi pobjegla podsjeća na Magdin izlazak iz Bondova apartmana u Octopussy.Kad je Bond pobjegao iz instituta ranije na filmu, ako se sluša pažljivo, u pozadini se može se čuti tematska pjesma iz filma Dr. No.

13. Dvije Bond djevojke - jedna pokušava ubiti Bonda, a druga pomoći mu. Kao u filmovima: Operacija Grom, Pogled na ubojstvo, Zlatno oko, Svijet nije dovoljan.

 

Film '"James Bond 007: Sutra nikad ne umirene propustite ovu subotu u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju