Sve 'Bond djevojke' glamurozan su i neizostavan dio svakog filma iz serijala o najpoznatijem tajnom agentu James Bondu.

James Bond, također poznat i kao tajni agent 007, fiktivni je britanski špijun iz pera Iana Fleminga, nastao 1953. godine. Bond je (u Hrvatskoj) poznatiji po serijalu filmova temeljenom na njegovom liku - dvadeset službenih filmova produkcijske kuće EON te pet neslužbenih filmova koji se ne smatraju integralnim dijelom serijala, no temelje se na Flemingovim romanima.

Bond-djevojke su poznate po iznimno atraktivnom izgledu, a najčešće se pojavljuju samo u jednom nastavku. Gotovo redovito imaju imena koja na engleskom jeziku imaju očita dvostruka značenja i aludiraju na seks (najpoznatiji je primjer "Pussy Galore" iz filma Goldfinger).

1. Honey Ryder (Ursula Andress)

Originalni naziv filma: Dr. No
Godina proizvodnje: 1962.
007: Sean Connery

Ursula Andress uvjerljivo je pobijedila sve suparnice i postala najboljom Bondovom djevojkom svih vremena. Scena u kojoj Honey izranja iz Karipskog mora je jedan od najpamtljivijih modnih trenutaka 20. stoljeća.



2. Tatjana Romanova (Daniela Bianchi)

Originalni naziv: From Russia with Love
Godina proizvodnje: 1963.
007: Sean Connery

Daniela Bianchi  je bivša Talijanska glumica i manekenka, najpoznatija po ulozi sovjetske agentice Tatjane Romanove, odnosno druge po redu Bondove djevojke u filmu Iz Rusije sa ljubavlju. U filmu je njen glas sinkronizirala Barbara Jeffords.



3. Pussy Galore (Honore Blackman)

Originalni naziv: Goldfinger
Godina proizvodnje: 1964.
007: Sean Connery

Honor Blackman je u Goldfingeru glumila Bondovu djevojku najupečatljivijeg imena – Pussy Galore. Galore se najbolje prevodi kao “obilje”. Nakon što se predstavila Bondu, on je rekao: “I must be dreaming” ("Mora da sanjam").



4. Dominique Derval – Domino (Claudine Auger)

Originalni naziv: Thunderball
Godina proizvodnje: 1965.
007: Sean Connery

Claudine Auger francuska je filmska glumica, najpoznatija po ulozi devojke Jamesa Bonda u filmu Operacija Grom iz 1965. Domino je bila osmišljena kao Talijanka, ali je Claudine Auger ostavila odličan dojam na producente pa su zbog nje prepravili ulogu. Iako je uzimala satove radi usavršavanja engleskog, glas joj je na kraju zamenila Nicki Von Der Ziel.



5. Kissy Suzuki (Mie Hama)

Originalni naziv: You Only Live Twice
Godina proizvodnje: 1967.
007: Sean Connery

Mie Hama je japanska glumica napoznatija po ulozi Kissy Suzuki u James Bond filmu Samo dvaput se živi. Prije toga, snimila je čak 60 filmova. Za ulogu se pripremala usavršavajući engleski jezik 3 mjeseca.



6. Teresa, grofica di Vicenzo (Diana Rigg)

Originalni naziv: On Her Majesty’s Secret Service
Godina proizvodnje: 1969.
007: George Lazenby

Dame Enid Diana Elizabeth Rigg je engleska glumica, najpoznatija po ulozi Emme Peel u popularnoj TV-seriji The Avengers te ulozi grofice Terese di Vicenzo u Bondovom filmu On Her Majesty's Secret Service. Ona je jedina filmska supruga James Bonda.



7. Tiffany Case (Jill St. John)

Originalni naziv: Diamonds Are Forever
Godina proizvodnje: 1971.
007: Sean Connery

Najpoznatija uloga Tiffany Case bila je Bond djevojka u filmu Diamonds Are Forever gdje je 007 agenta glumio Sean Connery. Bila je prva Amerikanka u ulozi Bond djevojke. Poznata je kao žena u sexy bikiniju koju je Bond uvjerio da otkrije lokaciju Blofelda.



8. Solitaire (Jane Saymour)

Originalni naziv: Live and Let Die
Godina proizvodnje: 1973.
007: Roger Moore

Jane Seymour je engleska filmska i televizijska glumica. Slavu je stekla 1973. godine ulogom Solitaire, Bondove djevojke u filmu Live and Let Die. James Bond je zavodi izvlačeći iz špila karata onu koja pokazuje "Ljubavnici". Solitaire nakon odnosa s Bondom gubi svoje sposobnosti pa je prisiljena surađivati s Bondom kako bi srušili Kanangu.



9. Mary Goodhight (Britt Ekland)

Originalni naziv: The Man with the Golden Gun
Godina proizvodnje: 1974.
007: Roger Moore

Britt Ekland postala je poznata 1964. godine nakon što se udala za komičara Petera Sellersa, a proslavila se ulogom u filmu o Jamesu Bondu Čovjek sa zlatnim pištoljem 1974. godine, u kojem je glumila s Rogerom Mooreom. Prvotno joj je bila namjenjen uloga Scaramangine ljubavnice, ali su joj producenti, nakon što su je vidjeli u bikiniju, dodjelili ulogu Bond djevojke.



10. Anja Amasova (Barbara Bach)

Originalni naziv: The Spy Who Loved Me
Godina proizvodnje: 1977.
007: Roger Moore

U filmu 'Špijun koji me volio' iz 1977. glumila je rusku špijunku Anyu Amasovu, te je zbog te uloge postala internacionalnim seks simbolom. Zadnju ulogu ostvarila je 1986., a u braku s Ringo Starrom, bivšim članom legendarnih Beatlesa, je već 35 godina.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju