U nikad objavljenim intervjuima ne propustite priču o princezi čiji život nije bio bajka.

Prva supruga prestolonasljednika Charlesa, Diana je bila sjajna princeza u središtu kraljevske sapunice igrane pred svjetlima medija, što ju je vjerojatno pretvorilo u najpoznatiju ženu na svijetu.

Svoj položaj i utjecaj iskoristila je za humanitrane akcije. Još se 1980. godine počela baviti humanitarnim radom. Svoj uticajni status koristila je kako bi smanjila diskriminaciju osoba oboljelih od AIDS-a. Kada je bilo uvriježeno mišljenje da se AIDS prenosi dodirom, Diana je, među prvim slavnim osobama, javno sjela na krevet bolesnika i držala ga za ruku. Njenom podvigu divio se i tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Bill Clinton.

Diana se također zanimala za uklanjanje mina iz ratom pogođenih zemalja. Njene slike na kojima hoda kroz minsko polje u Angoli obišle su svijet. Posjetila je i Bosnu i Hercegovinu, gdje se sastala sa žrtvama mina. Godine 1997. primila je Nobelovu nagradu zbog pomaganja u čišćenju minskih polja.

Diana i njen partner, Dodi al-Fajed, 31. kolovoza 1997. godine napustili su pariški hotel Ritz i krenuli su na put prema svom apartman. Nijedan od četiri putnika u automobilu nije nosio pojas. Vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparazzima, vozač Henri Paul je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u stup tunela. Henri i Dodi su poginuli na mjestu nesreće. Jedan od novinara koji su nastavili fotografirati mjesto nesreće izjavio je da je Diana bila pri svjesti, ali da je na njegove riječi mogla odgovoriti jedino treptanjem. Teško ranjena Diana prevezena je u bolnicu Pitié-Salpêtrière, i to tek dva sata nakon nesreće. Diana je podlegla teškim ozljedama u 4:00. 

Njezina smrt izazvala je najveći javni izljev tuge u modernoj britanskoj povijesti. "Neće nikada biti nekoga kao Diana", kaže Ingrid Seward, glavna urednica časopisa Majesty i autorica knjige "Diana: The Last Word".

Princeza Dijana bila je jedan od najvećih ikona 20. stoljeća. Na dvadesetu obljetnicu njezine smrti, National Geographic predstavlja definitivnu i intimnu priču o Dijani, njezinim vlastitim riječima.

S nikad prikazanim snimkama i arhivskim intervjuima, ovo je ultimativni dokumentarac Dijane za sva vremena, u kojemu se istraživalo izvanredni život i tragična smrt najsnimanije i najfotografiranije žene na svijetu.

Dokumentarni film 'Diana: njezinim riječima' ne propustite pogledati u nedjelju u popodnevnom terminu na Doma TV-u!


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju