Prava poslastica za sve ljubitelje romantičnih komedija

Romansa u Seattleu jedan je od najuspješnijih komercijalnih filmova devedesetih. Godine 2008. film se našao na TOP 10 listi najboljih romantičnih filmova Američkog filmskog instituta.

Radnja prati arhitekta Sama koji je nedavno postao udovac te se sa svojim sinom Johanom odluči na preseljenje iz Chicaga u Seattle. Na nagovor sina na nacionalnom radiju ispriča koliko mu nedostaje pokojna žena, što dirne brojne žene diljem zemlje koje mu počinju pisati pisma. Među njima se našla i novinarka Annie koja mu je napisala da se želi naći s njim na samo Valentinovo na Empire State Buildingu. Njezino pismo toliko se svidjelo njegovom sinu Johanu da joj on odgovara bez očevog znanja. Kako se Sam odbija vidjeti s Annie, Johan bježi u New York.

Glavni glumci Tom Hanks i Meg Ryan glumili su zajedno u još 2 filma, ali nijedan nije bio toliko financijski uspješan i popularan kod kritike kao Romansa u Seattleu. Film je ukupno zaradio 228 milijuna dolara. Oboje su 1994. godine bili nominirani za Zlatni globus, a redateljica filma, koja je ujedno i scenaristica, Nora Ephron bila je zajedno s Jeffom Archom i s Davidom S. Wardom nominirana za Oscara.

Prije nego što je uloga glavnog lika, novinarke Annie, ponuđena Meg Ryan, uloga je bila ponuđena Juliji Roberts, Kim Basinger, Michelle Pfeiffer i Jodie Foster. Za ulogu glavnog lika,koja je naposljetku otišla Tomu Hanksu, razmatrao se Dennis Quaid, tadašnji suprug Meg Ryan. U dokumentarcu 'Sve je uredu' o životu i radu Nore Ephron, Tom Hanks je otkrio da je prvotno ulogu njegovog sina dobio netko drugi, a ne Ross Malinger. Međutim, Ephron se prvi glumac nije svidio i otpustila ga je. Iako je riječ o ljubavnom filmu, glavni glumci su imali svega 2 minute zajedničkih scena.

Film 'Romansa u Seattleu' pogledajte u subotu u popodnevnom terminu na Doma TV-u.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju