Octopussy je britanski akcijski triler iz 1983. To je 13. film o Jamesu Bondu i 6. s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi.

'James Bond: Octopussy' redatelja Johna Glena školski je primjer ovoga besmrtnog serijala. Naravno, zbog svega toga film je odličan podsjetnik na vrijeme u kojem je Bonda igrao Roger Moore, ali i dokaz kako ovakav tip filma doista nikada ne umire.

U filmu, Bond je na tragu čovjeku koji od ruske vlade krade dragulje i relikvije i zamjenjuje ih kopijama. To ga vodi do bogatog afganistanskog princa, Kamala Khana i njegove pomoćnice, krijumčarke dragulja, poznate kao Octopussy. Nakon napete partije triktraka i kratkog zarobljeništva, Bond otkriva urotu koja prijeti destabilizaciji cijelog svijeta. Naslov filma preuzet je iz kratke priče Iana Fleminga "Octopussy", koja je objavljena u izdanjima Playboya iz ožujka i travnja 1966. Upravo je zbog naslova, ovaj film iz serijala proglašen kao jedan od najprovokativnijih.Koordinator kaskadera Martin Grace pretrpio je tešku ozljedu dok je snimao scenu u vlaku. Tijekom drugog dana snimanja, Grace - koji je bio dubler Rogera Moorea za tu scenu - snimao je scenu predugo zbog nesporazuma s pomoćnikom redatelja kad je vlak ušao u područje koje ekipa nije temeljito istražila. Ubrzo nakon toga, na njegovu lijevu nogu pao je betonski blok, slomivši mu nogu na nekoliko mjesta, nakon čega je proveo šest mjeseci u bolnici. Da je vlak išao brže, udarac bi mu potpuno otkinuo nogu. Na kraju se oporavio.

Biciklist koji se može vidjeti usred okršaja bodežima u utrci taksijima, bio je zapravo pasivni promatrač koji je prolazio tuda zaboravivši da se snima; njegov prolazak uhvatile su dvije kamere, a na kraju se nedirnuta scena pojavila u konačnoj verziji filma.

Na kraju filma, u odjavnoj špici se najavljuje kako će sljedeći Bond film biti From a View to a Kill, ali je to skraćeno na A View to a Kill (Pogled na ubojstvo) malo prije početka snimanja. Octopussy je zadnji film iz serijala koji u odjavnoj špici najavljuje naslov sljedećeg filma.

Vijay Amritraj, koji je glumio jednog Bondovih saveznika, bio je profesionalni tenisač. Njegov lik ne samo da se isto zove, nego je i teniski profesionalac u klubu Kamala Khana, a u automobilskoj jurnjavi koristi teniski reket kao oružje.

Film je sniman na čak 8 lokacija: London, Berlin, Moskva, Udaipur, Chemnitz, Feldstadt i neimenovana zemlja Latinske Amerike za koju se pretpostavlja da se radi o Kubi.

Najdražeg tajnog agenta Jamesa Bonda u nastavku "Octopussy" ne propustite gledati u subotu navečer na Doma TV-u.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju