Uvijek se vrijedi podsjetiti kako je cijela priča krenula ponovnim gledanjem originala!

'Pobješnjeli Max' (eng. Mad Max) je kultni ZF film iz 1979. godine s Mel Gibsonom u glavnoj ulozi, što je ovog dotad nepoznatog australskog glumca lansiralo među najplaćenije filmske zvijezde. Snimljena su i tri nastavka: Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik (1981.), Pobješnjeli Max 3: Thunderdome (1985.) s Tinom Turner u jednoj od glavnih uloga i Pobješnjeli Max 4: Divlja cesta (2015.). Danas 'Pobješnjeli Max' ima status kultnog filma.



RADNJA

Radnja odvija u bliskoj budućnosti i govori o kolapsu civiliziranog društvenog uređenja, početku kraja naftnog doba i o osveti. Film je režirao George Miller, a uz Gibsona još igraju Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley, Tim Burns i Roger Ward.

Malo dublji pogled otkriva da film ima jednostavnu, ali efektnu poruku kako nasilje rađa nasilje, Miller je kroz to provukao i društvenu kritiku samog pravosudnog sustava kao neučinkovitog i često zloupotrebljavanog od strane onih koji bi trebali odgovarati pred njim i provoditi, a sve to zaokružuje poantom da sama ideja o samostalnom provođenju pravde nije tako loša, iako to znači postati kao i oni kojima se ideš osvetiti.



Niže u tekstu, donosimo vam 10 zanimljivoti o filmu 'Pobješnjeli Max' koje sigurno niste znali do sada!


1. Film je snimljen za samo dvanaest tjedana u okolici Melbourna.

2. George Miller, prije nego se počeo baviti režijom, radio je kao doktor medicine na odjelu hitne pomoći i bio svjedok brojnim ozljedama i smrtnim slučajevima uslijed prometnih nezgoda, koje su prikazane u filmu. Kasnije su se pojavile špekulacije da je iz njegovog medicinskog iskustva možda preuzeto ime glavnog lika, po češkom liječniku i patologu iz 19. stoljeća koji je uveo proceduru uklanjanja organa kod autopsije (metoda se više ne koristi). Zvao se Karel Rokitansky.

3. Do kraja snimanja uništeno je ukupno 14 raznih vozila. Automobil uništen u uvodnoj sceni 'Mazda Bongo' pripadao je redatelju Milleru, pošto je produkciji ponestajalo novca.

4. Film je nastao pod utjecajem jednog od najpopularnijih svjetskih strip serijala: 'Jeremiah' Hermana Huppena. Po Milleru, dodatna inspiracija je bio ZF film 'Čovjek i njegov pas' iz 1975.



5. Mel Gibson nije otišao na audiciju za film kako bi dobio ulogu, nego kako bi otpratio svojeg prijatelja do tamo. No, dan prije se potukao u nekom baru i bio pun modrica, pa su mu rekli da se vrati za tri tjedna jer za snimanje treba puno 'čudaka'. Kada se vratio nakon tri tjedna, modrice su zacijelile te su ga zamolili da napravi audiciju za glavnu ulogu.

6. 1979. godine Mel Gibson nije bio poznat, pa je film u SAD-u reklamiran uglavnom sa akcijskim scenama.



7. Oko 20 % scena potjere nije snimljeno po planu zbog manjka novca.

8. Film se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog visoke isplativosti; koštao je 400.000 $, a zaradio 100.000.000 $ diljem svijeta.



9. Većina rekvizita korištena u filmu, plaćena je u pivu zbog nedostatka financija.

10. Mel Gibson je dobio ulogu glavnu ulogu u filmu dok je još bio student i za nju je plaćen 10,000 $.



Uvijek se vrijedi podsjetiti kako je cijela priča krenula ponovnim gledanjem originala!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju