Zabavite se uz filmove na Doma TV-u i pročitajte zanimljivosti o Djedu Mrazu!

Priče o čovjeku koji uveseljava svijet iz godine u godinu, Djed Mraz ili Djed Božićnjak popularni je lik slavenske mitologije koji se u katoličkoj vjeroispovijesti pojavljuje kao Sveti Nikola. Ovaj omiljeni lik djece diljem svijeta svoju je karijeru započeo uveseljavajući klince baš tijekom blagdanskih dana tako što im je čizmice punio raznim voćem i orašatim plodovima. 

Zanimljivosti o Djedu Mrazu

1. Djed Mraz (Božićnjak) ime je za koje znamo već 200 godina, prije toga je ovaj simpatični lik bio poznato kao Sveti Nikola.

2. Gospođa Mraz se pojavila u njegovom životu tek 1800. godine, prije toga je bio neženja.

3. Svako pismo koje se pošalje na adresu Sjevernog Pola i koje je imenovano na Djeda Mraza završi u poštanskom uredu "Santa Claus" u Indiani (SAD). Na svako to pismo se odgovara ručno, i to rade "Djedovi vilenjaci".

4. Djedica bi, za djecu cijelog svijeta, trebao u svojim saonicama nositi oko 400.000 tona igračaka za koje bi mu trebalo oko 360.000 magičnih sobova - ali Djedica sve to uspije sa svojim sobovima koje poznajemo po imenima: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen, i Rudolph.

5. Jedna agencija napravila je ispitivanje u kojem je jedan dio ispitanika zaključio da bi Djed Mraz trebao godišnje zarađivati oko 1.8 milijardi dolara, dok se drugi dio ispitanika složio da bi Djedica trebao većinu toga raditi besplatno. Što vi kažete na to?

6. Još ne postoji pravi dogovor na pitanje gdje živi i gdje se nalazi pravi dom Djeda Mraza - na Aljasci, Sjevernom Polu, ili u Finskoj u gradiću Rovaniemi.

7. Poznata hrana Djeda Mraza su fini kolačići koje mu djeca ostavljaju pored bora. Istraživanja su pokazala, ako bi Djedica pojeo sve kolačiće koje mu djeca ostave, trebao bi trčati 109.000 godina kako bi istopio sve te kalorije.

8. Sva imena Djeda Mraza (Božićnjaka):

Santa Claus (SAD)
Father Christmas (Velika Britanija)
Joulupukki (finski)
Ded Moroz (ruski)
Weihnachtsmann (njemački)
Božić Bata (pravoslavni pandan)
Père Noël (Francuska i zemlje Frankofonije)

Avanture simpatičnog Djeda Mraza možete proživjeti zajedno s glavnim likovima u filomvima Fred Mraz i Djed Mraz 3: Odbjegli djedica.

Djed Mraz 3: Odbjegli djedica u kojem Scott Calvin (Tim Allen) pozove svoju punicu i punca da posjete topli dom njegove sve veće obitelji. No sve krene po krivu kad Scott otkrije da postoji način da se riješi uloge Djeda Mraza, a nestašni Jack Frost (Martin Short) skuje lukavi plan da on postane novi Djed Mraz! Hoće li Scott na vrijeme spasiti Božić i time spasiti obitelji diljem svijeta od velikog razočaranja? 

Fred Claus (Vince Vaughn) proživio je čitav život u bratovoj velikoj sjeni. Fred je pokušavao, ali nije uspijevao slijediti primjer koji je davao mlađi Nicholas (Paul Gimatti) koji je bio savršen ... Svetac. I tako je Nicholas postao primjer davanja dok je Fred postao njegova potpuna suprotnost: prepredeni ovrhovoditelj koji je ostao bez sreće i novca. Unatoč protivljenju gđe Mraz, Nicholas pristaje pomoći svojem bratu pod jednim uvjetom: da dođe na Sjeverni pol i zasluži novac koji treba radeći u Djedovoj radionici. Problem je što Fred nije baš materijal za vilenjaka, a kako je Božić sve bliže, Fred bi mogao ugroziti najsretniji blagdan godine. Glavni glumac u filmu ’Fred Mraz’, Vince Vaughn, je bio u vezi s Jennifer Aniston od kolovoza 2005. do studenog 2006.

Zabavne filmove o Djedu Mrazu pogledajte u nedjelju na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju