Za pripremu uloge, morao je raditi kao FedExov dostavljač!

Vincent (Tom Cruise) je plaćeni ubojica koji mora izvršiti pet ubojstava diljem Los Angelesa. Plaćen je od strane meksičkog narko bossa koji mu je kao svaki uredni poslodavac dao upute o petorki koja mu na skorašnjem suđenju može doći glave. Vincent studiozno pripremivši svoj krvavi pohod, zbog neupadljivosti uzima taksi s vrlo jednostavnim planom.



Taksist Max (Jamie Foxx) će ga odvesti do prvog 'klijenta' gdje će ga sačekati, a nakon kratkog obavljenog posla vožnja može krenuti dalje, sve dok Vincent u cijelosti ne otkloni prijetnju svom poslodavcu. No, stvar se zakomplicira kada taksist već nakon prvog ubojstva postaje svjedokom, nakon čega ga Vincent prisilno uvlači u svoj plan koji očito nema namjeru mijenjati, već ga samo malo prilagoditi.

Prema zamisli redatelja Michaela Manna, Vincent je čovjek koji može doći i otići bilo gdje bez da ga itko zapamti ili prepozna. Kako bi spremio Toma Cruisea za ovu ulogu, nagovorio ga je da radi kao FedEx dostavljač u Los Angelesu bez da ga itko prepozna. Sličnu pripremu prošao je Jamie Fox koji je vježbao kao vozač taksija.



Michael Mann je također, kako bi pomogao glumcima zamisliti likove i utjeloviti ih što bliže – pisao dokumente. Ti dokumenti sadržavali su informacije iz prošlosti likova.

Australski pisac Stuart Beattie je imao samo sedamnaest godina kad je uzeo taksi do kuće s Sydneyjevskog aerodroma. Za vrijeme te vožnje dobio je ideju o ubojicu koji sjedi na stražnjem sjedištu taksija s kojim vozač počinje nonšalantni razgovor. Kasnije, kada je Beattie upisao fakultet, zapisao ga je kao svoj prvi scenarij i povremeno dorađivao tijekom godina.



Ovo je jedini film (izuzev Vampriskih dnevnika) u kojem Tom Cruise igra negativca.

Jada Pinkett Smith provela je cijeli dan s parom kojeg je Michael Mann smatrao prilično sličnim njoj. Također, provela je dan prateći javnu tužiteljicu koja joj je davala ideje kako se obući i kako da se ponaša u takvoj ulozi.

Jamie Fox je za ulogu u ovom filmu nominiran za nagradu Oscar. 

Napeti film 'Collateral' ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Domi TV!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju