Humoristična serija o najpoznatijoj skupini prijatelja s malih ekrana prati njihovu svakodnevnicu dok zajedničkim snagama pronalaze ljubav, prijateljstvo i vlastite životne putove, a sve to uz mnogo smijeha.

Donosimo vam poveći broj zanimljivosti koje kao pravi fanovi Prijatelja jednostavno morate znati, od uloga do priča koje su prvotno bile zamišljene na jedan način, ali su se spletom okolnosti promijenile.

Serija se snimala punih 10 godina, a zadnja epizoda 10. sezone snimljena je 2004. godine. Iako je poznatoj šestorki koju čine Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer ponuđeno snimanje i 11. sezone, oni su to odbili smatrajući da će to narušiti reputaciju serije.

- Neuobičajeno, serija je snimana ispred publike u studiju.
- Naslovna pjesma serije nije se sviđala nijednom od glavnih glumaca.
- Matthew Perry, Matt LeBlanc, i David Schwimmer su u pauzama od snimanja igrali video igre.
- Joeyeva poznata rečenica "How you doing?" nije korištena sve do 4. sezone kada je postala rečenicom koja se najviše puta izrekla u seriji. 

 
- Chandler i Monica nisu zamišljeni kao par, nego kao 'one night stand', ali publika u studiju je bila toliko oduševljena scenom njih u krevetu da su pljeskali 27 sekundi bez prestanka. To je dovelo do toga da ipak postanu par u seriji.
- Svima poznatu pjesmu 'Smelly cat' napisala je Lisa Kudrow zajedno sa svojom prijateljicom i to kada su bile pijane.
- Ako niste znali, Joeyev pin bio je 5639 (Joey), kako ga ne bi zaboravio.
- Lisa Kudrow je vegetarijanka, isto kao i Phoebe.

 
- Gunther nije imao ime sve do epizode u kojoj Ross saznaje da je Rachel zaljubljena u njega. (The one when Ross finds out).  
- Joey je imao sedam sestara, a ako ste zaboravili njihova imena, evo ih: Veronica, Mary Angela, Mary Therese, Gina, Dina, Tina i Cookie.
- Matthew Perry imao je odličan smisao za humoar tako da su dio njegovih šala zadržali u skripti.
- Jennifer Aniston i Courtney Cox  su postale najbolje prijateljice i u stvarnom životu.

 
- Monica ima 11 kategorija ručnika, a imenovane su 4 - 'za svakodnevnu upotrebu', 'elegantni', 'gostinski', 'elegantni-gostinski'.
- Veza Rossa i Rachel započinje tako da ona njega pokušava zaustaviti na aerodromu, a na kraju serije završava tako da Ross nju pokušava zaustaviti na aerodromu kako ne bi otišla u Pariz.


- Ljubavna priča između Rachel i Joeya nije se nikome sa seta svidjela pa je netko rekao Kauffmanu i Craneu da je to pogrešno, oni su odgovorili da je upravo to ono što žele jer se prijatelji ponekad zaljubljuju jedni u druge iako je to pogrešno. Isto tako pjesma koja svira u pozadini za vrijeme njihova prvog poljupca, svira i u finalnoj epizodi u sceni kada se ljube.
- Matthew Perry je priznao da se dijelova snimnja uopće ne sjeća zbog svojih problema s ovisnošću.

 
- Prije nego što je snimanje serije započelo, glavna ljubavna priča trebala je biti između Monice i Joeya. 
- Matt LeBlanc je priznao da mu se sviđala Jennifer Antiston, ali u jednom intervjuu je sam rekao: "Da, sviđala mi se, ali mislim da se cijelom svijetu sviđala...".
- Joeyev veliki bijeli pas bio je ustvari od Jennifer Aniston koja ga je dobila na dar od prijatelja na početku snimanja serije, pa su ga zadržali na setu.
- Mnogo slavnih glumaca se pojavilo u seriji, a neki od njih su: Sean Penn, Charlton Heston, Susan Sarandon, Helen Hunt, Julia Roberts, Brad Pitt...


- Serija je osvojila ukupno 56 nagrada te je nominirana u 155 kategorija.
 

Seriju 'Prijatelji' pratite od ponedjeljka do nedjelje na Doma TV-u.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju