Zadnji nastavak slavne trilogije Matrix krije mnoštvo subliminalnih poruka. Saznajte koje su to...

SLUČAJ BEZ PRESEDANA U SVIJETU FILMA

Nikad nije nije se dogodilo da se istovreneno odvija premijera filma na svjetskoj razini – sve dok se nije pojavio Matrix Revolutions. Film je pušten u istom trenutku u svakom većem gradu na planeti 5. studenog 2003. godine.

U Los Angelesu to je bilo u šest ujutro, u New Yorku u devet, u Londonu u dva ujutro, u Tokiju u 23 sata i u Moskvi u 17 sati i u odgovarajuće vrijeme u dodatnih gradova diljem svijeta.



MATRIX U BROJEVIMA

Keanu Reeves je na filmu zaradio 15 milijuna dolara što je zapravo oko 400.000 dolara po minuti filma. Međutim, ovo nije jedino obaranje rekorda u brojkama. Naime, na filmu postoji 8004 vizualna efekta i gotovo svaku od njih inkorporiran je odglumljeni element. Stvaratelji specijalnih efekata bili su toliko pedantni u izradi da su na dizajn aparata za stvaranje kiše potrošili dva mjeseca kako bi krerirali savršenu kapljicu.



BIBLIJA KAO INSPIRACIJA

Ime postaje koja se nalazi između Svijeta strojeva i Matrixa zove se Mobil Ave. Riječ 'Mobil' je zapravo anagram za 'Limbo' ili Limb koji prema katoličanstvu označava granicu između raja i zemlje. Međutim, ovaj anagram ima i dodatno značenje jer je Keanu Reeves disleksičan.

Jedan od likova, Seraph nosi ime hebrejskog porijekla. Njegovo ime u množini na engleskom doslovno znači 'oni koji gore' dok u hebrejskom je sinonim za 'anđele'.

Zion, posljednji grad ljudi u Matrixu, referira se na utvrđeni grad u Palestini koji je bio jezgra Jeruzalema, grada-simbola židovstva.

ŠTO SE KRIJE U IMENU?

'Neo' je anagram riječi 'one' odnosno jedan, prvi ili izabrani. Neo je rođen kao Thomas Anderson. Ime Thomas može se povezati s Nevjernim Tomom. Naime, Neo nikada nije zaista vjerovao kako je on 'izabrani'. Anderson je izvedenica od 'Čovječji sin'. Riječ 'ander' vuče korijene iz Novog Zavjeta u kojem 'ander' zapravo znači 'čovjek'. Sam Isus Krist često je sam sebe nazivao Sinom Čovječjim. Također, Neo znači nov i to je upravo što je ovaj lik u filmu napravio kao i Isus – novi poredak u svijetu.



Neova smrt i uskrsnuće je predvidjela Proročica. Tijekom njegovog posjeta rekla mu je kako je on 'dar' no da izgleda kao da nešto čeka. Kada ju je on upitao što, ona vrlo proročki odgovara: 'Svoj sljedeći život, možda...

Ime Morpheusovog broda glasi Nabukodonosor. Nabukodonosor II. bio je babilonski kralj iz biblijske knjige o Danijelu. Ovaj kralj bio je poznat po osvajanjima Izraela i visećim babilonskim vrtovima koje je dao izgraditi za svoju ženu.

Film 'Matrix Revolutions' ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Doma TV-u!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju