Fantastični "Matrix" nagrađen je s četiri Oscara kao i 29 drugih filmskih nagrada i 36 nominacija.

Pripreme za snimanje samo uvodne scene u film “Matrix” trajale su čak šest mjeseci, a za snimanje te scene bila su potrebna četiri dana. I snimanje scene legendarnog telefonskog razgovora izmedu Nea i Morpheusa bilo je po nečemu specifično. Naime, Keanu Reeves se bez pomoći kaskadera penjao po prozorima zgrade i to do čak 34. kata.

Kao razlog zbog kojeg u filmu ima puno razgovora koji objašnjava radnju, redatelj filma naveo je da je “scenarij prekompliciran za razumjeti” ako ga se ne objašnjava tijekom filma.

U prvih 45 minuta filma, Neo izgovori 80 rečenica, od čega su 44 pitanja, što čini više od polovice njegovih dijaloga. To znači da Neo postavi najmanje jedno pitanje u svakoj minuti.

Keanu Reeves, kojeg je teško zamisliti u drugim ulogama osim Nea, zapravo nije bio prvi izbor za tu ulogu. U glavnoj je ulozi najprije zamišljen Will Smith koji je ulogu odbio zbog one u filmu „Divlji zapad“. Kasnije je Smith priznao kako u to vrijeme nije dovoljno sazrio kao glumac za takvu ulogu i da bi ju, prema svom mišljenju, upropastio. Tvrdi i kako zbog toga nikada nije želio, a da je Reeves briljirao u ulozi Nea.

Reeves je bio potpuno predan u tome da što bolje utjelovi Nea. Zbog uloge je smršavio 7 kilograma i obrijao čitavo tijelo kako bi izgledao što mršavije. Kako bi se dočaralo koliko je svijet „Matrixa“ tmuran, u filmu skoro uopće nema plave boje.

Legendarni 'Matrix' ne propustite pratiti u ponedjeljak u večernjem terminu na Doma TV-u. 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju