Do danas ga nitko nije svrgnuo s vrhova svjetskih lista najboljih filmova svih vremena.

Film za koji se zaista može reći da je prošao „od trnja do zvijezda“ jer je nailazio na poteškoće pri svakom koraku od biranja redatelja, glumaca, financiranja, itd. Do danas ga nitko nije svrgnuo s vrhova svjetskih lista najboljih filmova svih vremena.

Remek-djelo Francisa Forda Coppole – Kum, kriminalistička je drama nastala na istoimenom romanu Marija Puze. Radnja se oblikuje oko talijansko-američke mafijaške obitelji na čijem čelu stoji Don Corleone koji rukovodi svim mutnim poslovima. Zanimljivo, tijekom cijelog filma nijednom se ne spominje riječ „mafija“ za što se izborila „Talijansko-američka liga za građanska prava“ koja je i organizirala i demonstracije i prijetila kako bi se snimanje zaustavilo. U priči o usponima i padovima, kriminalu, mafijaškom podzemlju glavne uloge nose Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall i Diane Keaton.

Osim publike, film je pozitivno ocijenjen i od struke. Naime, 1972. deset je puta bio nominiran, a osvojio je tri Oskara: za najbolji film, za najbolji adaptirani scenarij i u kategoriji za najboljeg najboljeg glavnog glumca Marlon Brando.


Međutim Brando, kojemu je film donio svjetsko priznanje, odbija primiti nagradu. Napravio je to iz protesta prema filmskoj industriji koju optužuje „za degradiranje Indijanaca i ismijavanje njihova karaktera [..], opisujući ih kao divljake, opasne i zle divljake“. Njegove je riječi na svečanoj dodjeli javnosti prenijela glumica i borkinja za prava Indijanaca, Sacheen Littlefeather.


Nakon prvog dijela, snimljena su još dva nastavka koji su također postigli zavidne uspjehe.

Ovaj napeti film pogledajte u subotu u večernjem terminu na Doma TV-u!
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju