Legendarni glumac u ulozi tajanstvenog bogataša

Inovativni Baz Luhrman režirao je raskošnu filmsku adaptaciju američkog klasika autora F. Scotta Fitzgeralda o mladome piscu Nicku Carrawayu (Tobey Maguire) koji dolazi u New York 1922. godine, u doba lakog morala, blještavog jazza i prohibicije. U potjeri za svojim američkom snom, Nick upoznaje tajanstvenog milijunaša Jaya Gatsbyja (Leonardo DiCaprio) i počne se družiti sa svojom očaravajućom rođakinjom Daisy (Carey Mulligan), a uskoro je uvučen u zavodljivi svijet bogataša i njihovih iluzija, ljubavnih veza i obmana. Kao svjedok ovog novog svijeta, Nick piše priču o nemogućoj ljubavi, nenadmašivim snovima i velikoj tragediji.

Glavni glumci, Leonardo DiCaprio i Tobey Maguire, u stvarnom su životu prijatelji iz djetinjstva, a 'Veliki Gatsby' obilježava prvi film u kojem su se pojavili zajedno od filma 'Don's Plum' iz 2001. godine. Legendarni Leonardo DiCaprio želio je ulogu Jaya Gatsbyja jer ga je privlačila ideja o čovjeku koji je ni iz čega stvorio sve i koji je izgradio samoga sebe iz vlastite mašte. Za njega je Gatsby jedan od onih kultnih likova koji se može interpretirati na toliko različitih načina – kao beznadni romantičar, opsjednuti luđak ili pak opasni gangster kojeg privlači bogatstvo.

Uz dva glumca, pojavljuje se i Carey Mulligan koja je za glavnu ulogu odabrana među mnogim poznatim imenima poput Amande Seyfried, Rachel McAdams, Keire Knightley, Blake Lively, Natalie Portman i Anne Hathaway. Vijest o sudjelovanju u filmu primila je na večeri povodom dodjele modnih nagrada. Priznala je kako je briznula nakon što je primila poziv redatelja, dok su ostali sudionici, kako kaže, mislili da je prolupala.

 

Redatelj filma, Baz Luhrmann, u intervjuu je otkrio da je veličanstvna vila Gatsby zapravo njegova srednja škola u Australiji koju su uz pomoć grafičke tehnologije pretvorili u dom tajanstvenog milijunaša. Na vratima vile stoji natpis 'Ad Finem Fidelis' što u prijevodu s latinskog znači 'Vjeran do kraja'. Pogledajte što je redatelj filma rekao o alternativnom kraju i sceni koja nije završila u finalnoj verziji filma.

 Film je osvojio prestižnu nagradu Oscar za najbolji dizajn kostima, baš poput verzije istoimenog filma iz 1974. Nagrada mu je dodijeljena i za najbolju scenografiju, a definitivno nije prošao nezamjećeno među ostalim filmovima jer je bio 18. po redu film koji je ostvario najveću zaradu u 2013. godini.

Film 'Veliki Gatsby' ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Domi TV!  

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju