Proživljavala je pakao slave

Dobitnica Oscara Natalie Portman mlada je otkrila tamnu stranu zvjezdanog uspjeha. Kao 13 godišnja djevojčica proživljavala je pakao slave o kojem je tek nedavno skupila hrabrosti javno progovoriti.

Nakon debija svog prvog filma "Leon Profesionalac", koji je postigao svjetski uspjeh, Natalie Portman bila je obilježena kao objekt. Na Maršu žena 2018. u Los Angelesu izjavila je: “Uzbuđeno sam otvorila svoj prvi e-mail obožavatelja kako bih pročitala fantaziju o silovanju koju mi je napisao muškarac“.

Paralelno s time filmski kritičari u nadolazećim su godinama u svojim recenzijama naglasak stavljali na njezine grudi, a ne njezin rad. Sve to ostavilo je snažan dojam i osjećaj nesigurnosti u odrastanju. Zbog društvenog stava i objektivizacije od najranije dobi, kao i zbog muškaraca koji su otvoreno raspravljati o tome, Natalie Portman zatvorila se u sebe i potpuno promijenila izgled. Privatno se počela oblačiti ozbiljno, elegantno i konzervativno, poslovno je odbijala sve uloge sa scenama ljubljenja. Radila je sve da bi je okolina doživljavala kao ozbiljnu štrebericu, a sve to ne bi li vratila osjećaj sigurnosti. 

U svom govoru naglasila je koliki joj je pritisak to stvaralo:

“S 13 godina poruka naše kulture bila mi je jasna. Osjećala sam potrebu da pokrijem svoje tijelo i da inhibiram svoj izraz i svoj rad kako bih svijetu poslala vlastitu poruku − da sam netko vrijedan sigurnosti i poštovanja.”

U filmu kojim je stekla svjetsku slavu Natalie glumi Mathildu, dvanaestogodišnju Njujorčanku koja živi tužan život s obitelji. Njezin otac čuva drogu za korumpirana policajca Normana Stansfielda (Gary Oldman) i jedina je svijetla točka u životu nesretne djevojčice njezin mlađi brat. Jednoga dana Stansfield i njegov tim osvete se njezinu ocu zbog nesuglasica i poubijaju cijelu obitelj. Preživjela je samo Mathilda, koja je bila u kupnji.

Djevojčica nalazi utočište u stanu susjeda Leona (Jean Reno). Kada sazna čime se bavi njezin neobični susjed, zamoli ga da osveti njezina brata. Léon, koji nema iskustva s očinstvom i prijateljskim vezama, čini sve kako bi Mathilda izbjegla nevolje, ali bezuspješno. Ubojica ubrzo otkriva da može živjeti, voljeti i osjećati, a korumpirani policajac čini sve da ukloni svjedokinju ubojstva. 

Film "Leon Profesionalac" ne propustite pogledati u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju