Proživljavala je pakao slave

Dobitnica Oscara Natalie Portman mlada je otkrila tamnu stranu zvjezdanog uspjeha. Kao 13 godišnja djevojčica proživljavala je pakao slave o kojem je tek nedavno skupila hrabrosti i javno progovorila.

Nakon debija svog prvog filma "Leon Profesionalac" koji je postigao svjetski uspjeh, Natalie Portman bila je obilježena kao objekt. Na Maršu žena 2018. u Los Angelesu izjavila je: “Uzbuđeno sam otvorila svoj prvi e-mail obožavatelja kako bih pročitala fantaziju o silovanju koju mi je napisao muškarac“.

Paralelno s time filmski kritičari su u nadolazećim godinama u svojim recenzijama naglasak stavljali na njezine grudi, a ne njezin rad. Sve to ostavilo je snažan dojam i osjećaj nesigurnosti u odrastanju. Zbog društvenog stava i objektivizacije od najranije dobi, kao i zbog muškaraca koji su otvoreno raspravljati o tome, Natalie Portman zatvorila se u sebe i potpuno promijenila izgled. Privatno se počela oblačiti ozbiljno, elegantno i konzervativno, poslovno je odbijala sve uloge sa scenama ljubljenja. Radila je sve da bi je okolina doživljavala kao ozbiljnu štrebericu, a sve to kako bi vratila osjećaj sigurnosti.

U svom govoru naglasila je koliki pritisak joj je to stvaralo: “Sa 13 godina, poruka naše kulture bila mi je jasna. Osjećala sam potrebu da pokrijem svoje tijelo i da inhibiram svoj izraz i svoj rad kako bih svijetu poslala vlastitu poruku − da sam netko vrijedan sigurnosti i poštovanja.”

U filmu kojim je stekla svjetsku slavu Natalie glumi Mathildu, dvanaestogodišnju Njujorčanku koja živi tužan život s obitelji. Njezin otac čuva drogu za korumpirana policajca Normana Stansfielda (Gary Oldman) i jedina je svijetla točka u životu nesretne djevojčice njezin mlađi brat. Jednoga dana Stansfield i njegov tim osvete se njezinu ocu zbog nesuglasica i poubijaju cijelu obitelj. Preživjela je samo Mathilda, koja je bila u kupnji. Djevojčica nalazi utočište u stanu susjeda Leona (Jean Reno). Kada sazna čime se bavi njezin neobični susjed, zamoli ga da osveti njezina brata. Léon, koji nema iskustva s očinstvom i prijateljskim vezama, čini sve kako bi Mathilda izbjegla nevolje, ali bezuspješno. Ubojica ubrzo otkriva da može živjeti, voljeti i osjećati, a korumpirani policajac čini sve kako bi uklonio svjedokinju ubojstva. 

Film "Leon Profesionalac" gledajte u subotu u večernjem terminu na Doma TV-u.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju