Kultni film na kojem je radio čak i Pentagon

’Top Gun’ je snimljen 1986. godine i sa četiri nominacije za Oscara bio velika uspješnica. Film Tonyja Scotta ponio je titulu najuspješnijeg filma 1986. te stoji kao jedan od istaknutijih predstavnika žanra. Baziran je na edukaciji pilota prema programu kalifornijske akademije Miramar iz San Diega gdje je snimljena većina scena. Preko noći je Toma Cruisea lansirao u zvijezdu, a uz Cruisea nastupaju Kelly McFillis, Val Kilmer, Tim Robins, Meg Rayan, Tom Skerritt, Anthony Edwards. Od četiri nominacije Oscarom je
nagrađena pjesma »Take My Breath Away«.

No, to sve znamo. Donosimo vam 10 stvari koje vrlo vjerojatno niste znali o ovom filmu:

1. Pentagon je zahtijevao odobrenje scenarija s njihove strane kako bi bili sigurni da se vojska prikazuje u pozitivnom svjetlu. Nakon čitanja, zahtijevali su da Gooseov uzrok smrti bude promijenjen. Prema originalnom scenariju trebao je umrijeti od sudara u zraku, no promijenjeno je u neuspjelo izbacivanje iz aviona. Vojska je strahovala da će izgledati kao da previše pilota umire u sudarima.



2. Također, Pentagon je naplatio Paramountu 1.8 milijuna dolara za korištenje njihovih aviona i nosača zrakoplova.

3.Prava Top Gun škola ima kaznu za osoblje od pet dolara za svako citiranje filma.



4. Val Kilmer je u početku odbio igrati na filmu, no na to je bio primoran zbog ugovora koji ga je na to obvezivao i dobro da jest jer je ovo postala njegova najzapamćenija uloga karijere.

5. Tom Cruise je morao nositi pete u scenama s Kelly McGillis. Glumac je visok tek 170 centimetara, dok je njegova glumačka kolegica viša 7 centimetara. Kompaniju Paramount je to jako smetalo te je, kako bi ih visinski izjednačili, Cruise morao nositi kaubojske čizme, a McGillis je bila potpuno bosa.



6. Kako bi ostao u liku, Tom Cruise je sjedio daleko od ostatka glumačke ekipe u pauzama.

7.Napeti odnosi između Mavericka i Icemana nisu bili samo gluma. Naime, Tom Cruise i Val Kilmer se nikada nisu družili ni u stvarnom životu.



8. Sve Maverickove zračne vratolomije izvodio Scott Altman koji je kasnije postao astronaut.

9.M otor koji je na filmu vozio Tom Cruise bio je Kawasaki Ninja 900/GPz900R, tada najbrži motor na svijetu.



10. Većina glumaca vozila se na zadnjim sjedištima aviona F-14 te su u nekoliko scena filma glumci zaista bili u zraku.

Legendarni akcijski film 'Top Gun' ne propustite pogledati u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u! 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju