Doma TV na male ekrane donosi nagrađivanu kriminalističku seriju 'Kosti' o zločinima koje rješava zanimljiva ekipa iz Instituta Jeffersonian.

8. sezona, epizoda 5 - 6 - 28. listopada

U kanti za smeće pronađeno je truplo. Koža i mišići na stravičan su način oguljeni s kostiju – žrtvi je živoj oderano meso s kostiju. Žrtva je Jessica Pearson, koja je s partnericom Brooke Guminski osnovala tvrtku za proizvodnju kaše od jabuka, jedan od nekoliko obrta u lokalnoj zajednici proizvođača. Jessica je ubijena ravnom, a ne nazubljenom oštricom, što znači da je ubojica bio iznimno jak… A ispostavlja se da ju je uhodio Adam Borchardt, mesar koji živi u ulici gdje je njihova trgovina. No Jessica je imala tajne i njezini nedavni posjeti besplatnoj klinici možda imaju neki drugi razlog. Sweets živi u svom uredu otkad je prekinuo s Daisy pa ga Booth pozove da nekoliko noći provede kod njega i Brennanice, dok ne pronađe novi stan. Međutim, Sweets ga ubrzo počne izluđivati.

Dr. Brennan na posao pozove sve škiljavce odjednom, na što se oni zabrinu. Pitaju se je li riječ o nekakvu natjecanju, no ne znaju da je Brennanica – koja je nedavno počela proučavati košarku kako bi postala bolji timski igrač, na što je potiče Booth – pokušava među njima stvoriti dobar timski duh i suradnju. Zadatak koji im je zadala jest da pokušaju odrediti identitete tisuće neidentificiranih ostataka u Jeffersonianovoj zbirci s pomoću novih digitaliziranih podataka o nestalim osobama. Među škiljavcima se odmah razvije velika konkurencija i natjecanje: tko će za najmanje vremena otkriti identitet najvećeg broja žrtava? Međutim, Arastoo zapne za svoj prvi slučaj, beskućnika koji je nasmrt pretučen. Stažisti počnu raditi zajedno, a uključi se i ostatak tima Jeffersoniana kada se ispostavi da je žrtva povezana s napadima 11. rujna 2001.
 

8. sezona, epizoda 7 - 8 - 29. listopada

Na plaži je isplivala kapsula u kojoj se nalaze želatinozni ljudski ostaci. Kapsula je zapečaćena i nema nikakvih otvora. Hodgins se nada da su kapsulu izradili izvanzemaljci i otvori je laserom te se pokaže da su ostaci fermentirali i da su žrtvi izbijeni zubi. Hodgins uskoro otkrije pravu istinu o kapsuli, koja definitivno potječe sa Zemlje. S pomoću komadića drva u ostacima, tim identificira žrtvu kao Charlesa Luckyja Milnera, stručnjaka za čišćenje mjesta zločina koji je varao ženu. Među osumnjičenicima su njegova žena (i to četvrta žena ženskara Milnera), ljubavnica, 18-godišnji posinak i poslovni konkurent. No može li tim otkriti pravog ubojicu kad se među osumnjičenicima nalaze stručnjaci za uklanjanje dokaza?
Arastoo otkrije da je iznenađujuće dobar pjesnik, Cam odbija ginekologa svoje kćeri jer već ima tajnu romansu, a Booth i Brennanica odlučno tvrde skeptičnom Sweetsu da odvajaju privatni život od poslovnog… Što se ne može reći za sve članove tima Jeffersoniana.

Neuhvatljivi ulični umjetnik naleti na ljudske ostatke – doslovno – dok postavlja poster na zid… Ostaci mu se slučajno zalijepe na leđa te ga tim, zajedno s dokazima, odvodi sa sobom u Jeffersonian. Na prvi se pogled čini da je žrtvu ubila strelica ispaljena u glavu, no ispostavi se da je riječ o pošalici i strelica nije prava. Žrtva je Morgan Donnelly, telefonski prodavač koji je šefu preoteo djevojku, koju je zatim prevario; i šef i djevojka osumnjičeni su. Stvari postanu čudne kada djevojci i njezinu 18-godišnjem bratu koji živi s njom vijest o Morganovoj smrti bude urnebesno smiješna. Ispostavi se da je Morgan bio stand up komičar koji je neprestano izvodio psine. Brennanica otkrije da je ubijen udarcima u lice… Je li ubojica netko komu se nije svidjela neka Morganova psina? Tko je kriv? Uz pomoć turobnog škiljavca Fishera, koji je, kako se ispostavi, popularni underground komičar, tim Jeffersoniana ulazi u svijet komičarskih klubova. Kad otkriju da je Morgan možda krao viceve, Booth mora održati stand up nastup kako bi otkrio tko je ubojica.
Angela otkriva da je ulični umjetnik s dokazima slavni Zed čija djela ona obožava. Pristaje čuvati njegovu tajnu, no kad ga čedno poljubi, Hodgins postaje ljubomoran.

8. sezona, epizoda 9 - 10 - 30. listopada

Ova je epizoda snimljena iz lubanjine perspektive, to jest, iz perspektive žrtve. Truplo djeteta pronađeno je u napuštenom stakleniku i u lubanji se nalazi gnijezdo osa. Vidovnjakinja Avalon Harmonia vraća se nepozvana da pomogne timu razgovarati sa žrtvom i vjeruje da ih dječak promatra te da će ih progoniti dok ne otkriju tko ga je ubio. Zbog njezine prisutnosti svaki član tima počinje preispitivati svoja vjerovanja o životu nakon smrti. Brennanica, koja sada ima vlastito dijete, netipično je potresena zbog ubojstva dječaka kojeg identificiraju kao 14-godišnjeg Colina Gibsona. Colin je nestao prije dvije godine i bio je prilično neustrašiv. Tim počinje sumnjičiti njegove roditelje kad se otkrije da se prijelom na Colinovoj zdjelici podudara s udubljenjem u njihovu autu, no pojave se drugi tragovi nakon što im Colinovi prijatelji daju njegove stvari, između ostaloga skateboard i USB s kompilacijom pjesama. No čak i nakon što riješe slučaj Colinova ubojstva, Avalon tvrdi da Colin i dalje ima nedovršena posla…

Lovac na duhove u svojoj reality emisiji uživo pronađe truplo naizgled prekriveno dijamantima i odnese ga u Jeffersonian. Žrtva je plesačica standardnih plesova koja je umrla neprekidno prije velikog natjecanja u TV emisiji koja za pobjedu dodjeljuje nagradu od pola milijuna dolara, slavu i sponzorstva. Među osumnjičenicima je žrtvin bivši plesni partner, njegova nova partnerica koja ju je zamijenila i ostali natjecatelji emisije… I jedna vrlo bijesna, vrlo natjecateljski nastrojena majka. Kad se otkrije da je Booth platio fakultet držeći sate plesa, što je naučio od svoje majke plesačice, on i Brennanica odlaze na tajni zadatak, audiciju za emisiju… Iako će hrđava Brennanica teško pohvatati sve konce plesa. U međuvremenu, Hodgins i Wendell očajnički pokušavaju očistiti kosti od kristala.
Angela shvaća da je radeći u Jeffersonianu zapostavila svoj san da bude umjetnica te počinje preispitivati svoj život.

8. sezona, epizoda 11 - 12 - 31. listopada

Začahureni kostur pronađen je na drvetu i Hodgins se nada da su pronašli legendarno čudovište Mothman, no ta se nada ubrzo pokaže uzaludnom. Žrtva je čovjek, a auto pronađen u blizini namješten je tako da smrt izgleda kao nesreća u kojoj je vozač izbačen na drvo… No krv u unutrašnjosti auta priča drukčiju priču. Žrtva je James Sutton, poznati pustolov i arheolog, ujedno i autor otrcanih, senzacionalističkih knjiga kojima je pokušavao natjerati ljude da od njega kupe lažne artefakte i na taj si je način financirao putovanja. Međutim, ispostavi se da je Sutton možda doista otkrio nešto važno – ljudske kosti stare tisuće godina koje pokazuju da su neandertalac i Homo sapiens živjeli u istoj špilji i bili zajedno… Prvi međurasni par u povijesti. Brennanica i dr. Edison bore se za skrbništvo nad prastarim kostima koje nisu samo znanstvena nepoznanica nego i predstavljaju zagonetku o ubojstvu staru tisuće godina. Stvari postanu čudne kad se otkrije da je jedan od Suttonovih najčešćih kupaca lažnih artefakata teksaški naftaš koji je okorjeli kreacionist i jedan od pokretača jednog kreacionističkog muzeja. Brennanicu frustrira što malu Christine ne zanima igra ku-ku, zbog čega se Booth i Sweets zabrinu da je Brennanica previše natjecateljski nastrojena i sklona nabijati pritisak Christine dok djevojčica bude odrastala.

Hodginsa i Angelu pri buđenju dočeka stravično iznenađenje – ogoljeno i spaljeno truplo na baldahinu njihova kreveta i ogrlica od latica umočenih u krv oko jastuka njihova uplakanog, no neozlijeđenog sinčića Michaela Vincenta. Počinitelj ih je uspavao plinom prije nego što je postavio te strašne ukrase. U strahu da se vratio haker i ubojica Pelant, za incident ne kažu nikomu osim Boothu i Brennanici. Kad smjeste bebu Christine na sigurno mjesto, Booth i Brennanica dolaze u Hodginsovu i Angelinu kuću da pregledaju truplo i slože se da je počinitelj Pelant. Booth inzistira, a Hodgins se nevoljko složi, da pozovu tim Jeffersoniana umjesto da to pokušaju riješiti sami. Ekipa poduzima drastične mjere kako bi spriječili da Pelant sazna za istragu: upotreba računala zabranjena je, a koriste se samo jednokratnim mobitelima. Uplete se agent Flynn, što ih zabrine, no Flynn im pomogne kad se otkrije da je ostavljeno truplo bio plaćenik. Pelant je ubio vrlo sposobnog i obučenog profesionalnog vojnika te je postao još veća prijetnja. Ljutiti i prestrašeni Hodgins postaje opsjednut lovom na Pelanta i Sweets se brine za njegovo psihičko stanje, no Cam ga ne želi maknuti sa slučaja. Svi se silno trude uloviti ga, a Pelant se ne može suzdržati od naslađivanja te im pošalje jeziv trag. Potraga se zaoštrava, FBI se priprema na otvoreni napad… A Pelant je pripremio gadno iznenađenje za Hodginsa.

8. sezona, epizoda 13 - 14 - 1. studenog

Na stazi u nacionalnom parku pronađeno je tijelo koji su izjeli kukci i glodavci… A ispod njega, još jedno tijelo. Donje tijelo, Monicu Craig, nakon što je umrla od raka pluća prirodno je pokopala tvrtka Green Passages koja se bavi recikliranjem ljudskih ostataka u prirodi. Gornje je truplo žrtva ubojstva koju je Monicin suprug identificirao kao Rachel Knox, Monicinu suputnicu i pomoćnicu u zadnjim danima bolesti, kada su se njih dvije jako zbližile. Među osumnjičenicima je Rachelin poslovni konkurent i njezin ljubavnik iz Green Passagesa. No Daisy otkrije nešto što baca potpuno novo svjetlo na stvari. Slučaj potakne djelatnike Jeffersoniana na razmišljanje o različitim planovima koje imaju za svoje ostatke nakon smrti.
Daisy i Sweets moraju surađivati prvi put otkad su prekinuli te se nose s time na potpuno različite načine.

U klaonici je pronađeno raskomadano truplo ubačeno u korozivnu kiselinu. Brennanica na tijelu pronađe tragove zlostavljanja, no kada žrtvu identificiraju kao Melindu Perkins, uskoro otkriju da su ozljede zapravo nastale koturaljkanjem u roller derbyju. Među osumnjičenicima su Melindin bivši suprug, kolegice iz ekipe koturaljkašica i vođa ekipe. Kada velika količina droge u Melindinu krvotoku otkrije da je ona bila luda partijanerica, tim nalazi potpuno novi krug osumnjičenika – no novi dokazi upućuju i na jednog od starih osumnjičenika. Kako bi pomogla razmrsiti tu kompliciranu mrežu, Angela odlazi na tajni zadatak kao koturaljkašica.
Booth ima tajanstveni i vrlo privatni sastanak i tim Jeffersoniana pokušava nagovoriti i Bootha i Brennanicu da otkriju o čemu je riječ, no ne uspijeva im. Wendell navršava 29 godina i, iako je unatoč mladosti postigao vrlo mnogo, nešto ga muči, a Hodgins želi otkriti što.
 

Popularnu kriminalističku seriju 'Kosti' ne propustite pratiti od ponedjeljka do petka u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju