Serija 'Kosti' je mračno zabavna proceduralna drama koja ulazi u svoju sedmu sezonu, a inspirirana je pravom forenzičkom antropologinjom i spisateljicom Kathy Reichs.

9. sezona, 2. epizoda - 15. srpnja

Iza kontejnera pronađu tijelo koje je žvakao ris koji je zalutao u grad. Žrtva je korejski savjetnik za menadžment Adam Pak, a bio je mrtav šest do dvanaest sati prije dolaska risa. Njegova supruga nije prijavila nestanak jer je mislila da je na poslovnom putu u Tajland. Vapnenac na tijelu koji je privukao risa vodi Bootha i Brennan do kampa za bračne parove na indijanskoj zemlji. Kampa u kojem je Pak bio sa svojom ljubavnicom. Osumnjičeni uključuju njegovu ženu, ljubavnicu - ženu koja teško kontrolira bijes, čiji je zadnji dečko također pronađen mrtav, druge parove u kampu te voditelja kampa koji se prije nego što je postao šaman drukčije zvao te je poznat po vožnji u pijanom stanju, napadima i financijskim prijevarama. Booth i Brennan odlaze u kamp kao Tony i Roxie Scallion gdje ne samo da istražuju zločin nego, kad su već ondje, usput idu i na terapiju za parove.

9. sezona, 3. epizoda - 16. srpnja

U automobilu pronađu tijelo. Automobil i leš spaljeni su do temelja, a sjedalo i metal stopili su se s kostima. U automobilu je pronađena sjekira za meso, a u krovnom nosaču metak. Vlasnik automobila kaže da je ukraden, iako nema načina da provjere njegov alibi koji uključuje kupnju droge u sumnjivom dijelu grada. Angela identificira žrtvu kao zloglasnoga plaćenog ubojicu bande „Estrellas Locos“ Jaimeja Delcampa, poznatog kao „El Carnicero“, odnosno Mesar. Odatle sjekira. Niz osumnjičenih uključuje članove četiriju banda s kojima su „Estrellas Locos“ u ratu. Broj osumnjičenih malo se smanjuje kad se otkrije da metak potječe iz „knjižničnog pištolja“, dijela neregistriranog arsenala koji banda daje svojim članovima, a meci iz tog pištolja ubili su pripadnike svih banda, osim „520 Mafia“. Sweetsa, koji provodi slobodno vrijeme s djecom s teškoćama u centru za mlade, Booth nagovara da pomogne na slučaju. Sweets kaže da će izgubiti povjerenje djece saznaju li da radi za policiju, ali nevoljko pristaje pomoći kad otkrije da je dječak iz centra sin jednog od članova bande. Uskoro Booth i Sweets zalaze dublje na teritorij banda izbjegavajući metke dok pokušavaju pronaći policijskog doušnika među „Estrellasima“. Ali obrat na slučaju dovodi u pitanje nečije shvaćanje odanosti i obitelji.

9. sezona, 4. - 5. epizoda - 17. srpnja

Sweets razrađuje riskantan plan da istjeraju Pelanta na čistac. Iskorištavajući tijelo čovjeka koji je umro od srčanog udara i ostavio tijelo Jeffersonianu, preinačuju ga da bi se činilo da je žrtva drugog ubojice, a sve to pod zaštitom elektroničkog ometača koji sprečava njuškanje. Ideja je izazvati u Pelantu zavist jer ga je zasjenio drugi serijski ubojica. Svi osim Bootha misle da je plan dobar. Booth, uz pomoć agenta Flynna, podmeće tijelo. No sutradan otkriju neko sasvim drugo tijelo uz koje im je Pelant ostavio posjetnicu da ih obavijesti da ga nisu zavarali. Booth, ispunjen krivnjom jer je pristao na plan, odlučniji je nego ikad uhvatiti Pelanta. Međutim, istraga otkriva neke neobične stvari o Flynnu, uključujući hrpu krivotvorenih putovnica, gotovine i kreditnih kartica u njegovu stanu. Također, bio je na operaciji koju si nije mogao priuštiti, a platio ju je anonimni donator. Namješta li Pelant Flynnu? Dodatni prijelom koji nije operiran navodi Brennan na trag… Trag koji je vodi do neočekivanog susreta sa samim Pelantom, koji je mami informacijama o drugom serijskom ubojici za kojeg kaže da je odgovoran za niz neriješenih i naizgled nepovezanih ubojstava.
Muškarac je pronađen mrtav ispod litice, a Booth i Brennan dohvaćaju i ispituju leš dok dogovaraju kako neće reći prijateljima za zaruke dok ne dogovore sve detalje. Pokojnik je u pedesetim godinama i u lošoj formi, što upućuje na ubojstvo, ali da bi bili sigurni, moraju pronaći dijelove koji nedostaju, koje je pojeo jastreb koji je grickao tijelo i odjeću. U FBI-u Booth Sweetsu otkriva tajnu: testira se novi računalni program za profiliranje koji bi mogao zamijeniti Sweetsa te se Sweets ljubomorno natječe protiv stroja. Uz pomoć genijalnog, ali nevjerojatno iritantnog dr. Olivera Wellsa tim iz Jeffersoniana utvrđuje da je žrtva, koja je izubijana i bačena niz liticu, imala rak u terminalnoj fazi. To je Charlie McCord, ravnatelj srednje škole koji je, nakon saznanja da ima neizlječiv rak, pokrenuo web-stranicu na kojoj ste mogli platiti njegove inspirativne videozapise o prevladavanju straha. Charliejeva supruga Linda kaže da se on bojao visina. Kada tim pronađe video na kojem Charlie udara u lice bivšeg prvaka UFC-a Chucka Liddella, koji je snimila nepoznata osoba, ekipa dolazi do Charliejeva popisa stvari koje želi učiniti prije smrti koji ih vodi bliže rješenju. Baš kao i njegov medicinski karton koji, začudo, ne navodi njegovu suprugu kao kontakt u slučaju hitnosti. A pronalaze i ključni dokaz koji je povratio jastreb.

9. sezona, 6. - 7. epizoda - 18. srpnja

Cijeli tim iz Jeffersoniana je na svečanoj večeri uoči Boothova i Brennaničina vjenčanja kad zazvoni svećenikov telefon. Stiže vijest o ubojstvu. Prilikom iskopavanja temelja za sjenicu pronađeno je tijelo. Iako je vjenčanje sutra, tim iz Jeffersoniana uvjeren je da će biti otkazano jer Brennan želi istražiti. Čak i kad stigne dr. Clark Edison, ona ne želi otići dok se ne uvjeri da on može sam riješiti slučaj. Žrtvina odjeća i mrtvi cvrčak upućuju na to da je godina smrti 1979. Riječ je o Nancy Handelman, 36-godišnjakinji kad je umrla. Bila je knjižničarka u Kongresnoj knjižnici u odjelu za rukopise, a nosi tajanstvenu praznu zaštitnu košuljicu. Angela radi na rekonstrukciji prijašnjeg sadržaja. Kako postaje očigledno da će istraga trajati danima, tim iz Jeffersoniana počne kriti stvari od Brennan da ne bi otkazala vjenčanje, a dr. Edison dobiva pomagače. Dok rade, shvaćaju da su svi povrijeđeni jer nisu pozvani na vjenčanje.

Brennan i Booth na medenom su mjesecu u Buenos Airesu. Booth se sjajno zabavlja, ali Brennan ima drukčije viđenje opuštanja te dovodi Bootha u mrtvačnicu da mu pokaže ostatke pogubljenih političkih disidenata koje je nekoć pomagala identificirati. Ondje su i dalje tisuće neidentificiranih žrtava. Upoznaju voditeljicu mrtvačnice Letitiju Perez koja je naslijedila pokojnog dr. Herreru s kojim je Brennan radila te se Brennan i Perez ubrzo sukobe. Dok je Booth uzaludno pokušava uvjeriti da se posveti medenom mjesecu, Brennan primjećuje anomaliju na kostima iz novootkrivene masovne grobnice i odmah shvati da je jedna od žrtava nedavno ubijena, a tijelo skriveno među mnoštvom drugih da bi se prikrio zločin. Oni se udružuju s napornim inspektorom Raphaelom Valenzom, mjesnim detektivom i velikim obožavateljem Brennaničinih knjiga. Iako zlovoljna Perez tvrdi da sama može riješiti slučaj, Valenza ustraje da prihvati Brennaničinu pomoć. Boothov otpor popušta kad shvati da je agent Andy Lister, lik utemeljen na njemu, prema Valenzinim riječima u Buenos Airesu utjelovljenje idealnog policajca. Otkriju da je žrtva 90-godišnjak s nevjerojatno privlačnom suprugom u tridesetima. Ispostavi se da je bio nacistički ratni zločinac, Sturmbannfuhrer Herman Haupt, poznat i kao Čudovište iz Majdaneka. No je li ubojica lovac na naciste željan osvete? Ili lopov koji je želio sada nestalo nacističko zlato?

9. sezona, 8. - 9. epizoda - 19. srpnja

Ljudski ostaci pronađeni su u dabrovoj brani, a većinu mesa pojeli su puževi. Nestali sjekutić pomaže identificirati žrtvu kao Seana Nolana, manekena u usponu čija je neugledna djevojka računovotkinja plaćala većinu računa. Ona nije prijavila Seanov nestanak jer je, koliko ona zna, on bio na snimanju. Iako se ispostavilo da on laže. Na njegovu računalu pronalaze voajerističke fotografije male djece, a ispostavi se da su sve to djeca donora sperme 562, Seana Nolana. Kako je manekenska karijera posustala, zarađivao je kao donor sperme, ali je lagao o svom IQ-u da bi sperma bila vrednija. Osumnjičeni uključuju roditelje i direktoricu banke sperme koja je otpilila Nolana kad je saznala istinu. Kad u puževima koji su se hranili Nolanovim tijelom otkriju lijek za plodnost, njegov trener koji mu je možda prodavao lijek da bi povećao broj spermija također postaje osumnjičen. Baš kao i novi klijenti koje je Nolan našao kad je počeo prodavati spermu preko oglasnika ponavljajući iste one laži zbog kojih je izbačen iz banke sperme. No jedan od osumnjičenih ima tajnu koja baca novo svjetlo na slučaj. Brennan je porotnica na suđenju profesionalnom nogometašu Peteru Kidmanu optuženom za ubojstvo supruge. Daisy, koja mijenja Brennan u laboratoriju, vrlo je nesigurna u svoj rad. Zbog arogancije svi koji prate suđenje na televiziji, uključujući i neke članove tima iz Jeffersoniana, uvjereni su da je on ubojica. Jedne večeri, kad je Brennan u laboratoriju nakon radnog vremena, stiže tijelo kojem nedostaje većina mesa. Procjenjuje se da je vrijeme smrti nastupilo prije 32 do 36 sati. Žrtva je pretučena, ustrijeljena i možda utopljena. Brennan iznenada pozivaju u sudnicu i obavještavaju da je porota sad odvojena. Glavni svjedok Christopher Barnes, Kidmanov najbolji prijatelj, nije došao svjedočiti, a tim iz Jeffersoniana zaprepasti se kad identificiraju pristiglu žrtvu kao Christophera Barnesa. 

9. sezona, 10. epizoda - 20. srpnja

Za vrijeme ručka ljudski ostaci nađeni su u gulašu u školskoj kantini. Brennan prema načinu na koji su kosti izrezane i zdrobljene zaključuje da je žrtva „obrađena“, a Cam otkriva da je meso marinirano. Drugim riječima, otkrivaju da je žrtva prošla postupak obrade mesa. A Brennan uviđa da nedostatak odjeće znači da smrt nije nesretan slučaj. Žrtva je ubijena, a zatim je meso obrađeno. Daisy i Oliver cijede stotine limenki gulaša da bi pronašli i rekonstruirali ostatke. Otkrivaju da je žrtva imala operaciju mozga, što im pomaže identificirati ga kao inženjera prehrambene tehnologije Howarda Comptona, čiji je nestanak prije pet dana prijavila njegova poslovna partnerica Agatha Blume, također inženjerka, čiji klinički i znanstveni pristup podsjeća Bootha na Brennan. I doista, njih se dvije brzo povežu, premda je Blume osumnjičena. Ostali osumnjičeni uključuju voditelja postrojenja za preradu hrane, voditelja istraživanja i razvoja koji zbog žrtve ne bi dobio napredovanje, i proizvođača bračnih pomagala s umjetnim aromama. Netko je pratio žrtvu, a analiza izrezane automobilske gume upućuje na još jednoga mogućeg osumnjičenog.

9. sezona, 11. - 12.  epizoda - 21. srpnja

Jedan par otkriva tijelo na kišni dan i misleći da policiji rade uslugu, fotografiraju ga te zabijaju kišobran u tlo da bi ga zaštitili od vremenskih uvjeta. Nažalost, u kišobran udari grom koji izazove eksploziju tijela. Pločica u lopatici mlade žrtve koju je munja magnetizirala i medaljon s fotografijama roditelja pomažu identificirati je kao 16-godišnju Amandu Watters. U početku oštećenje tijela upućuje na to da je žrtva bila zlostavljana, zbog čega su roditelji osumnjičeni. No prema riječima njezina oca, profesora fizike, Amanda je bila gimnastičarka, a njezina je majka preminula godinu dana prije od raka dojke. Booth misli da se profesor čudno ponaša, naizgled ga više zanimaju njegove jednadžbe nego mrtva kći te se uzruja kad se čini da Brennan razumije i suosjeća s njegovim ponašanjem. Zakapa se poslom, baš kao što bi i ona da je obuzme tuga. Ostali osumnjičeni uključuju Amandina trenera i druge gimnastičarke. No ispostavi se da je Amanda vodila dvostruki život zahvaljujući nekim svojim kolegama u online-školi koju je pohađala.

Brennan ima noćnu moru u kojoj je pokojni Pelant upozorava da nikada neće pronaći Ghost Killera bez njegove pomoći. Cam ne vjeruje da postoji još jedan serijski ubojica zbog nedostatka dokaza da su različita ubojstva povezana, pa želi zaključiti Brennaničinu istragu. Čak i Booth misli da je Pelant lagao samo da bi napakostio Brennan. Stiže jeziva distrakcija kad k Boothu i Brennan dostave ljudske ostatke s napomenom: „Molim vas, saznajte što mi se doista dogodilo." Žrtva je mrtva već deset godina, a ostaci su pažljivo zamotani u tkaninu, što Sweets misli da upućuje na to da je onomu tko je iskopao ostatke i poslao ih Brennan istinski stalo do žrtve. Identificiraju je kao poznatu mladu sportašicu Lanu Brewster koja je osvojila Paxton Cup samostalno oplovivši svijet. Koliko je poznato, poginula je u nesreći na brodu šest mjeseci poslije, u dobi od osamnaest godina. Kada tim otkrije da je Lana ubijena, a smrt zataškana uz pomoć podmićenog patologa, ljudi iz njezine prošlosti postaju ključni osumnjičeni, uključujući sportskog rivala, ogorčenog brata i Hodginsu poznatog njezina bivšeg dečka – problematičnog klinca sa zlobnom crtom. No kako sve opsjednutija Brennan vjeruje da vidi vezu između Laninih rana i žrtava Ghost Killera, njezina prosudba dolazi u pitanje. Neuobičajeno je da pridaje veću težinu svom uvjerenju da Ghost Killer postoji negoli dokazima koji zasad na to ne upućuju. Na njezino nezadovoljstvo, Cam daje spis o Ghost Killeru dr. Clarku Edisonu te traži da on potvrdi sva njezina otkrića.

Epizode serije 'Kosti' ne propustite pratiti od ponedjeljka do petka u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju