Iznenadit će vas koliko je izreka danas raširena...

Coppola nas u priču uvodi pedesetih godina prošlog stoljeća. Na čelu mafijaške obitelji Corleone je Michael (Al Pacino) koji se trudi legalizirati kockanje. Hyman Roth (Lee Strasberg) i Frank Pentagelli (Michael P. Gazzo), njegovi su suparnici i kolege u kockarskom biznisu.

Odnos će im naglo zahladiti nakon neuspjelog pokušaja atentata na Michaela koji nakon nemilog događaja kreće u potragu za izdajicom. Riječ je o osobi od povjerenja, članu obitelji. Usporedno s Michaelovom pričom pratimo i onu njegova oca, Don Vita Corleonea (Robert De Niro), koji kao siroče odrasta na Siciliji.

Još kao dječak odlazi preko velike bare, u SAD. Svoj prvi posao dobiva u malom dućanu nakon čega slijedi nezaustavljiv put prema bogatstvu i moći. De Niro je za ovu ulogu, više nego zasluženo, zaradio i Oscara. Film je dobitnik šest Oscara i pet nominacija za Oscar i mnogih drugih prestižnih nagrada.

Izreka 'Keep your friends close, but your enemies closer' koja se prevodi kao 'Budi blizak s prijateljima, ali s neprijateljima još bliži' potječe upravo iz drugog nastavka filma Kum! Citat je postao toliko popularan da je izglasan kao 58. najbolji filmski citat, prema Američkom filmskom institutu.

 

Kultni film 'Kum 2' ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Doma TV-u!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju