Film s kojim sadašnjojst postaje budućnost

Znanstvenofantastični film „Johnny Mnemonic“ redatelja Roberta Longa iz 1995. godine bazira se na priči Williama Gibsona. Film je usmjeren na tehnologiju budućnosti koja ide u korak s predmilenijskom kulturom. Neki smatraju da je to jedan od najboljih znanstvenofantastičnih filmskih uradaka.

Radnja filma se odvija u bliskoj budućnosti u kojoj je ubrzani stil života u kojem dominira digitalna tehnologija izazvao epidemiju sindroma gubljenja sjećanja. Glavnog lika s kibernetičkim implantatom u mozgu Johnnyja utjelovljuje Keanu Reeves koji radi kao prenositelj podataka i prihvaća jedan zadatak za koji se nada da će mu omogućiti plaćanje povratka sjećanja iz djetinjstva koje je odbacio kako bi mu u mozak mogli ugraditi mikročip pomoću kojega izvršava svoje zadatke.

Film se zakoplicira kada u jednoj zasjedi mafijaška organizacija Yakuza ubija Johnnyjeve suradnike, a mnemonički okidač koji omogućuje korištenje podataka iz njegovog mozga je djelomično oštećen. Stoga Johnny putuje iz Pekinga u New Jersey, jer se nada da će tamo moći spasiti podatke prije nego li se dogodi „neuronski prodor“ u njegovom mozgu. Udružuje se s Jane (Dina Meyer) koja pokušava biti tjelohraniteljica i u grupi buntovnika pod imenom LoTeks koji žive u jednom napuštenom mostu.

Ovaj film okuplja raznovrsnu glumačku postavu, uz Keanu Reevesa tu su i Ice- T, Dolph Lundgren i Dina Meyer koji također utjelovljuju ekipu tehnološke budućnosti uz Johnnyja Mnemonica. Film je osvojio nagradu Genie, a premijerno je prikazan u Japanu u dužoj verziji i s više scena u kojima su japanski glumci.

Znanstvenofantastični film "Johnny Mnemonic" pogledajte u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju