Vrhunski kriminalistički film o narko tržištu s biografskom dramom iza kojeg ostaju mnoga pitanja.

U nekoliko godina tijekom 1970-ih kokain u prahu od relativno opskurne droge premetnuo se u milijarde dolara vrijedan međunarodni posao koji može stvarati i razarati nacije. Većina ljudi zna da su iza skoka u popularnosti kokaina stajali moćni kolumbijski narkokarteli koji su bili odlučni zaraditi bez obzira na sve. No ono što većina ne zna jest da su kolumbijski narkolordovi imali vezu u Americi koja je sve to omogućila: Georgea Junga (Johnny Depp), običnog mladića iz američkog gradića koji je odlučio ostvariti američki san na svoj način – postavši prvi Amerikanac koji je masovno uvozio kokain u Sjedinjene Države te koristio svoje poduzetničke vještine da izloži studente, dobro plaćene profesionalce i kremu Hollywooda novom, modernijem obliku fiksanja. Uskoro je Jung sanjao, disao i jeo novac i živio fantastičnim životom bez pravila o kojem su mnogi samo sanjali. No što god učinio, nije mogao dobiti jedino što je želio: ljubav koju mu nitko ne može oduzeti.

Redatelj filma „Bijeli prah“ preminuo je nedugo nakon premijere filma od predoziranja kokainom.

„Blow“ je biografski film o najpoznatijem američkom krijumčaru kokaina Georgeu Jungu poznatom i pod nadimkom Boston George. Jung je krajem 1960-ih godina počeo prodavati marihuanu i krijumčariti ju iz Kalifornije u Massachusetts ostvarujući velik profit. Nakon uhićenja zbog preprodaje marihuane Jung je poslan u savezni zatvor gdje je stvorio kontakte i veze za trgovinu kokainom. Jungov i plan njegovih suradnika bio je da se kokain od Pabla Escobara iz Kolumbije uvozi u SAD.

1994. godine, nakon više od jednog desetljeća, George Jung je uhićen nakon što je kod njega pronađeno skoro 800 kilograma kokaina. Jung je priznao krivnju za zavjeru te je osuđen na kaznu od 60 godina u zatvoru.

Odslužio je 20 godina kazne, nakon čega je 2014. godine pušten na slobodu zbog suradnje s vlastima. Odlučio je otkriti tko je bio njegov glavni suradnik u počinjenim zločinima nakon što je saznao da je upravo njegov partner, Carlos Lehder, nakon Jungova pada poslao pismu potpredsjedniku SAD-a u kojem je napisao kako će u potpunosti surađivati u istrazi protiv Junga, ukoliko se njemu dade apsolutni imunitet. Prema Jungovim riječima, i s obzirom da je on odbio razotkriti Lehdera, partnerov čin je bio „posljednji udarac koji ga je natjerao da podigne slušalicu i progovori“.

U biografskom filmu posvećenom „kralju kokaina“ Georgea Junga utjelovio je Johnny Depp. Glumac je, kako bi ga što bolje prikazao na filmskom platnu, posjetio Junga u zatvoru i nekoliko ga puta intervjuirao. Nakon toga su Depp i Jung postali vrlo dobri prijatelji, a Depp nikada nije htio otkriti što mu je Jung rekao tijekom njegovih posjeta u zatvoru.

Iako je film temeljen na istinitoj priči, postoje poveznice i s drugim filmovima i likovima. Primjerice, u sceni u kojoj Georgeu pregledavaju kofer na aerodromu, u koferu je pronađen par ženskih cipela. „Teško je riješiti se starih navika“, komentar je Georgea Junga u filmu. To je Deppova referenca na film „Ed Wood“ snimljen 1994. godine u kojem je Deppov lik bio poznat po nošenju ženskih odjevnih predmeta.


Fantastičan film 'Bijeli prah' ne propustite gledati u nedjelju u popodnevnom terminu na Domi TV.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju