Informer donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj.

 161. epizoda

 

Sve naše priče o reformama počinju i završavaju na jedinome mjestu koje nitko nikada nije reformirao – u proračunskim rashodima. Mantra kako je 90% proračuna zadano drži nas taocima najmanje 20 godina, od trenutka kada smo uveli PDV, a proračun je plivao u prihodima. Informer otkriva što bi se i koliko moglo srezati te kada bi to netko stvarno htio.

 

HNB već neko vrijeme ima jedan jedini cilj, uvesti nas u eurozonu. Informer ispituje kako bi trebali razmišljati oni koji podižu dugoročne kredite, dakle oni koje će kredit dići po jednim uvjetima, recimo čisti kunski kredit, a tijekom otplate zateći se u svijetu eura.

Odlučili smo uvesti euro i tako se i 'de jure' odreći monetarne suverenosti. Uz alibi kako smo ionako visoko eurizirana zemlja. Za to vrijeme u razvijenome se svijetu sve više probijaju nove ideje koje pronose 'Moderne monetarne teorije'. Ukratko, riječ je o pristupu prema kojemu bi središnja banka tiskanjem novca trebala puniti veći dio proračuna, a manje oporezivati. Je li to u praksi izvedivo, za Informer pojašnjava stručnjak Marko Grdešić.

Od ulaska Hrvatske u EU otvorilo nam se i europsko obrazovno tržište, uključujući i ono najcjenjenije, britansko. Iako se britanski studij plaća, europski su studenti imali pravo na povoljan kredit britanske vlade. No, sve je to s Brexitom dovedeno u pitanje. Sveučilišta su svjesna kakvu im štetu Brexit može donijeti, pa njih oko 200 pregovara s Vladom kako bi uvjeti ostali isti.

 

 

Emisiju 'Informer' gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Doma TV-u.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju