Informer donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj.

178. epizoda

Svi naši problemi, ekonomski, politički, demografski, obrazovni, proizlaze iz jednog, jedinog problema – nedostatka odgovornosti, prije svega one političke. U Hrvatskoj se samo jednom dogodilo, i to tako davno da se malo tko i sjeća, da je neki političar, samoinicijativno napustio svoju fotelju. Danas ako se i napušta fotelja seli se u još unosniju. Kako to da ih nitko od nas ne traži da polože račun afere?

Kada birači ne kažnjavaju neodgovorne političare i njihove stranke, atmosfera opće neodgovornosti prelijeva se u sve pore društva i postaje njegovim ključnim obilježjem. Otuda i potpuno nefunkcioniranje institucija, zbog čega nas investitori zaobilaze. Zašto društvo ne prihvaća svoju odgovornost?

Ruku pod ruku s neodgovornošću posve prirodno šeta financijska nepismenost. Istraživanja pokazuju da financije poznaje i razumije, barem neke temelje, manje od polovice Hrvata. Među njima je najviše mladih koje ta riječ uopće ne zanima. Kako nas dovesti barem do europskoga prosjeka?

Tehnologija 3D printa već je dugo na svjetskome tržištu i već je neko vrijeme umjerenih cijena. Hrvatska uobičajeno kaska, no nije ni tako malo tvrtki koje, dijelom ili u cijelosti, od toga žive. Zasad tu tehnologiju uglavnom koristi avio i automobilska industrija.

 

Emisiju 'Informer' gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Doma TV-u.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju