Donosimo vam zanimljivosti koje sigurno niste znali o ovom filmu.

Dva su razloga zašto se Spielberg odlučio snimiti ovaj film. Jedan je kako bi ispunio obavezu o snimanju tri filma koju je imao sa Goerge Lucasom. Drugi razlog je kako bi se iskupio za loše kritike koje je dobio za prethodni film, 'Indiana Jones i ukleti hram'.

POVEZNICE S JAMES BONDOM

Za ulogu oca Indiane Jonesa, Spielberg je imao jasnu viziju. Njegov prvi izbor bio je Sean Connery. Izjavio je: "Tko bi drugi nego James Bond mogao biti dostojan glumiti oca Indiane Jonesa!"

Kaskader Vic Armstrong, koji je bio Fordov dvojnik za određene scene, također je bio dvojnik za James Bonda. Pištolj kojim je Henry upucan je Walther PPK, isti model koji je Connery imao kao James Bond.

VIŠE HUMORA

Ovaj nastavak serijala o Indiani Jonesu ima više humora nego prethodna dva filma. Humor se najčešće manifestira kroz odnos Indiane i njegova oca. Marcus Brody je također puno veseliji lik nego u prethodnom pojavljivanju u 'Otimačima izgubljenog kovčega', gdje je opisan kao kustos muzeja koji 'se jednom izgubio u vlastitom muzeju'.

Osim u filmu, smijeha je bilo i na setu. Sean Connery i Harrison Ford scenu sa Zeppelinom snimali su u gaćama, bilo im je vruće.

ZARADA

Procjenjuje se da je 'Posljednji križarski rat' zaradio preko 197 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama i 474 milijuna diljem svijeta.

Po tim brojkama, film se nalazi na drugom mjestu najuspješnijih iz 1989., iza Batmana. Film je dobitnik Oscara za montažu zvučnih efekata.

NAGRADE

Film je dobio Oscara 1990. godine za najbolje zvučne efekte, a Sean Connery bio je nominiran za Zlatni globus. Film je nominiran u kategoriji najboljeg filma nagrade Young Artist.

Ne propustite filmsku avanturu 'Indiana Jones i posljednji križarski rat' u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u! Saznajte i kako je pljačka galerije spojila dvoje strastvenih glumaca.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju