Heath Ledger je za svoju nenadmašivu izvedbu posthumno osvojio ukupno 32 nagrade za najboljeg glumca u sporednoj ulozi!

Nastavak hit filma "Batman: Početak" donosi nam novo uzbudljivo poglavlje u životu Brucea Wayna i njegovog alter ega, Batmana. Uz pomoć poručnika (Jim Gordon) te tužioca (Harvey Dent), Batman odlučuje uništiti preostale kriminalne organizacije koje prijete ulicama grada Gothama. Suradnja rezultira uspjesima, ali tim uskoro postaje lovina kralja kaosa. Konce vuče savršeni kriminalni um koji stanovnike tjera u strah. Ima jedan cilj - zauvijek se riješiti zaštitnika grada i od Gothama napraviti grad zločina.

Ako je suditi prema mišljenju Sir Michaela Cainea, performans Heatha Ledgera u ovom nastavku legendarnog serijala nadmašio je i naizgled nenadmašivu izvedbu Jacka Nicholsona: „Jack je bio poput klaunske figure, dobar i zao u isto vrijeme, kao stari ujak ubojica. Mogao je biti smiješan i nasmijati vas. Heath je ipak svoju izvedbu odnio u drugom smjeru, bio je poput strašnog psihopata“. Caine svoju misao temelji na sceni u kojoj Joker dolazi u penthouse Brucea Waynea. Caine prije toga nije poznavao Ledgera, stoga je, vidjevši njegovu izvanrednu izvedbu, zaboravio cijeli tekst za vlastitu ulogu.

Dok su trajale pripreme za ulogu, Heath Ledger je boravio u motelskoj sobi otprilike šest tjedana. Tijekom izolacije, Ledger se zadubio u psihologiju lika. Posvetio se proučavanju i razvijanju svake geste, a posebnu pažnju je obratio na Jokerov glas i smijeh sadističkog prizvuka. Ledgerov cilj bilo je kreiranje tona koji neće evocirati izvedbu Jacka Nicholsona iz 1989.

U dokumentarcu „Ja sam Heath Ledger“, doznajemo i da je Ledger imao potrebu neprestano lizati usne prilikom govora zbog umetaka koje je nosio kao dio Jokerove maske. Konačno je tu naviku iskoristio u korist uloge i pretvorio je u Jokerov tik.

Jokerova maska sastavljena je od tri komada silikona, a njezino sastavljanje je oduzimalo manje od jednog sata svakodnevno. Ledger je to opisao kao novu tehnologiju šminkanja koju je mnogo lakše nanositi od uobičajenih umetaka, gotovo kao da uopće ne nosi šminku.

Heath Ledger je režirao i oba videa koja Joker u filmu pušta u medije. Prvi video, koji uključuje lažnog Batmana, snimljen je pod nadzorom Christophera Nolana. Ledger je toliko impresionirao Nolana da mu je za drugi video dao puno povjerenje ostavivši ga da snima bez ikakvog nadzora.

Neočekivana Ledgerova smrt od predoziranja 2008. godine izazvala je brojne komentare i sumnje u njegovo stanje prije filma. Ubrzo nakon objave o Ledgerovoj smrti, braća Warner u izjavi za medije potvrđuju da je Ledger izvršio sve obaveze koje ga vežu za snimanje filma, učinivši tako Jokera svojom posljednjom cjelovitom filmskom ulogom. Kružile su i glasine o tome da je težina uloge ostavila posljedice na Ledgera, uzrokovavši depresiju nakon koje je uslijedila upotreba opojnih sredstava. Međutim, Legderova obitelj je te glasine opovrgnula izjavivši da je glumac bio daleko od depresije te da je ovu ulogu doživio kao veliku zabavu. Ipak, Leger je dugo patio od nesanice zbog čega je često kombinirao tablete za spavanje sa drugim lijekovima. Za ozbiljnost situacije ga je upozorila i njegova sestra noć prije njegove smrti, no nažalost kombinacija koju je uzeo te noći pokazala se je kobnom.



Nagrada Oscar koju je Legder posthumno osvojio za izvedbu u 'Vitezu tame' je prva koja je u tako značajnoj kategoriji dodjeljena filmu utemeljnom na stripu. Važno je napomenuti i da je 'Vitez tame' zaradio više od filma 'Batman: Početak' i to u samo šest dana nakon izlaska.

Heath Ledger je za svoju nenadmašivu izvedbu posthumno osvojio ukupno 32 nagrade za najboljeg glumca u sporednoj ulozi. Najznačajnije su nagrade Oscar, Golden Globe, BAFTA, SAG i Critics' Choice. Jedine nagrade koje nije osvojio, a za koje je bio nominiran, bile su Satelite i London Film Critics' Circle.
Nominacija za Oscara u kategoriji za najbolju sporednu ulogu je sasvim slučajno objavljena upravo na prvu obljetnicu Ledgerove smrti.

Legendarni film "Vitez tamene propustite pogledati u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u. Više filmskih naslova potražite na Doma TV

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju