Pogledajte upečatljive pogreške iz filma "Gospodar prstenova: Prstenova družina"!

 

Tko je sve trebao glumiti u filmu?

Zbog obiteljskih obaveza Nicolas Cage odbio je ulogu Aragorna. Daniel Day-Lewis također je više puta odbio ulogu. Seanu Conneryju ponuđena je uloga Gandalfa, ali s obzirom na to da nije razumio o čemu točno govori scenarij, odbio je ulogu. Za ulogu kralja vilenjaka Elronda interes je pokazao David Bowie, ali je uloga ipak pripala Hugu Weavingu. Iako je Liv Tyler utjelovila Arwen, u užem izboru bile su Reese Witherspoon i Mila Jovovich.

Tolkien je zapravo razmatrao mogućnost da glavni junak bude Samwise Gamgee

Samove kvalitete J.R.R. spominjao je u više navrata raznim prigodama. Jednom je prilikom ovako odgovorio na pismo obožavatelja čije je ime bilo Sam Gamgee:

"Jedino što mogu reći u Vašu korist jest to da je Sam Gamgee iz moje knjige najhrabriji lik i pravi junak."

Christopher Tolkien, Tolkienov sin koji je posthumno uredio očeva djela, mrzi filmove Petera Jacksona

"Izmasakrirali su knjigu i napravili akcijski film za gledatelje od 15 do 25 godina. Čini se kako će to isto napraviti i s Hobbitom. Komercijalizaciju očevog djela podigli su na višu razinu", izjavio je Christopher za pariški Le Monde. J.R.R. je Hobbita napisao za svoju djecu, tako su tvrdili neki. Međutim, neki drugi "upućeni" tvrde da to ipak nije istina.

Jackson, Walsh i Boyens napravili su brojne razlike u priči zbog tempa radnje i razvoja likova

Sauron je prikazan kako eksplodira, iako je Tolkien rekao da ga je samo napustio duh. Likovi poput Toma Bombadila izostavljeni su zbog radnje, kao i zbog povećanja prijetnje orka. Te sekvence izostavljene su i zato da bi se ostavilo prostora za pojavljivanje Sarumana koji se u knjizi pojavljuje samo u flashbacku u Dvije kule. Gandalfovo zatočeništvo prošireno je prizorom borbe. Sarumanova uloga povećana je: on je kriv za snježnu mećavu u Caradhrasu, uloga preuzeta od duha u knjizi.

Christopher Lee, koji je glumio Sarumana, jedini je član filmske ekipe koji je upoznao Tolkiena prije njegove smrti

Lee je bio veliki obožavatelj Tolkienovih djela i kao mlad sasvim slučajno ga je upoznao. Susret se dogodio u jednom pubu u vrijeme dok je Lee studirao na Oxfordu. Netko iz njegovog društva prepoznao je profesora Tolkiena i tako su ušli u razgovor. Lee ustvari nikada nije otkrio detalje razgovora. Za vrijeme snimanja filmova, ostali članovi ekipe pokušali su iz njega, kao velikog poznavatelja Tolkienovih djela, izvući razne stvari. Međutim, kako sam kaže, nikada u tome nisu uspjeli. Koliko je veliki obožavatelj bio govori i činjenica da je svake godine najmanje jednom godišnje čitao trilogiju "Gospodara prstenova".

J.R.R. Tolkien sve je knjige želio napisati na "elvish" jeziku

Prema članku New York Timesa iz 1967. "elvish" je bio najveća Tolkienova strast u cijeloj seriji. Bez obzira na to koliko je sam autor uživao u tome, za čitatelje bi "elvish" predstavljao pravo mučenje.

Sve s Hobbitom i Gospodarom prstenova počelo je potpuno slučajno

Jednom prilikom dok je profesor Tolkien ocjenjivao studentske testove, jedan je bio toliko loš da je na praznom dijelu testa napisao "hobbit". Zahvaljujući tom lošem testu, nastala je i prva rečenica u Hobbitu – "U rupi, u zemlji živio je hobbit". Tolkien ni sam nije znao zašto je baš to napisao, ali je odlučio ući dublje u tu hobbitsku rupu. Tako je nastalo jedno od najvoljenijih književnih djela na svijetu.

Četiri Oscara

Film "Gospodar prstenova: Prstenova družina" osvojio je četiri Oscara od trinaest nominacija, među kojima je Oscar za najbolji film, najbolje efekte, najbolju šminku i najbolju glazbu.

 

 

Film "Gospodar prstenova: Prstenova družina" ne propustite pogledati u ponedjeljak u poslijepodnevnom terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju