Film 'Prljavi Harry' je 1972. godine nominiran za prestižnu nagradu Edgar Allan Poe.

San Francisco se 1971. godine suočava s terorom manijaka poznatoga kao Škorpion. Škorpion napada nevine žrtve i traži otkupnine u porukama koje ostavlja na mjestu zločina. Inspektor Harry Callahan (Clint Eastwood) dobiva ovaj slučaj koji mora riješiti. Igrajući se mačke i miša, Škorpion će pokušati pobijediti „prljavog“ policajca.

Zloglasnog Škorpiona u filmu je utjelovio Andrew Robinson koji je odlučio ubojici dati pozadinsku priču. Naime, Robinson je stvorio priču o Škorpionu prema kojoj je on u Vijetnamskom ratu proživio neviđene horore. Nakon povratka kući, Škorpion je postao čovjek pun mržnje, a njegova iskustva iz rata i odnos prema vojnicima doveli su ga do ludila. Njegovo ime tijekom filma nije otkriveno, a čak i na kraju filma na popisu glumaca ispod Robinsonova imena stoji samo „ubojica“. Nakon premijere filma, odlučeno je otkriti da je Škorpionovo ime Charles Davis.

Koliko je film dobro primljen među publikom, govori i odnos publike prema Andreweu Robinsonu nakon premijere kada je Robinson primio nekoliko prijetnji smrću. Naposlijetku je morao promijeniti broj zbog uznemiravanja. U stvarnosti je Robinson veliki mirotvorac koji prezire oružje.

Redatelj Don Siegel bio je toliko nezadovoljan načinom na koji Robinson rukuje oružjem, da je zaustavio cijeli projekt na neko vrijeme i poslao Robinsona na treninge pucanja kako bi izgledao što uvjerljivije dok puca. Škola je Robinsonu pomogla samo u određenoj mjeri jer se u filmu i dalje vidi kako svaki put zažmiri prije pucnja.

Najpoznatiji citat iz ovog filma često se pogrešno prenosi. Naime, mnogo ljudi obično citira Harryjevu rečenicu „Osjećaš li se sretno, siledžijo?“, dok u filmu Harry zapravo kaže: „Moraš si postaviti jedno pitanje: 'Jesam li ja sretnik?'. Pa, jesi li, siledžijo?“. Američki filmski institut taj je citat uvrstio na 51. mjesto na listi legendarnih filmskih citata.

Kada je Eastwood ponudio posao redatelja Donu Siegelu, dao mu je četiri skice scenarija. Jednu od tih skica napisao je Terrence Malick u kojoj je dao dva moguća Škorpionova karaktera. Jedna je mogućnost bila da je škorpion psihopat koji ubija samo zato jer mu se sviđa ubijati. U drugoj je mougćnosti Škorpion građanski zaštitnik koji ubija kriminalce kojim su pobjegli pravdi. Siegelu se Malickov scenarij nije svidio, ali je Eastwood bio zadovoljan Malickovim radom te mu je omogućio suradnju na Magnumu Forceu, nastavku filma o legendarnom Prljavom Harryju.

Fantastičan film 'Prljavi Harry' ne propustite gledati u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju