Klasične priče su vječne

U svijetu filma postoji mnogo adaptacija i reinterpretacija klasičnih književnih djela, ali malo je onih koji su uspjeli prenijeti duh originalnog teksta kao što je to učinio film "Romeo mora umrijeti". Ovaj film, režiran od strane Andrzeja Bartkowiaka i izdan 2000., predstavlja suvremenu verziju Shakespearove legendarne tragedije "Romeo i Julija". Kroz spoj borilačkih vještina, kriminalnog podzemlja i ljubavi, "Romeo mora umrijeti" stvara intrigantan i osvježavajući pristup klasičnoj priči.

Ono što čini ovaj film posebnim jest njegova sposobnost da vjerno prenese osnovnu dinamiku između Romeo i Julije na novi i originalan način. Han i Trish suočeni su s preprekama i neprijateljstvom svojih obitelji, a film koristi elemente borilačkih vještina kako bi prikazao njihovu borbu za ljubav i preživljavanje. Jet Li, vrhunski borac i glumac, donosi dubinu i autentičnost svojoj ulozi Hana Sanga, a pokojna Aaliyah briljira u ulozi Trish.

Iako se radnja filma slobodno temelji na Shakespearovoj tragediji, "Romeo mora umrijeti" ima svoj jedinstveni identitet. Film istražuje pitanja identiteta, obiteljskih vrijednosti i ljubavi na način koji je relevantan za suvremeni svijet. Također se bavi temama rasizma i predrasuda, prikazujući kako kulturološke i etničke razlike mogu izazvati sukobe i nesporazume među ljudima.

Osim izvanredne glumačke izvedbe i akcije, film također nudi impresivnu glazbu, uključujući pjesme koje je izvodila Aaliyah. Glazba dodaje emocionalnu dubinu i ljubavnu notu filmu, čineći ga još uvjerljivijim.

Hang Sing (J. Li), bivši hongkonški policajac, dolazi u Sjedinjene Američke Države da bi istražio bratovu smrt. Ubrzo otkriva da se našao u središtu bespoštednoga sukoba kriminalaca azijskoga podrijetla s afroameričkom bandom koju predvodi Isaak O'Day (D. Lindo). No, dok se u krvavom ratu za prevlast u podzemlju, zahvaljujući svojemu iskustvu i borilačkoj vještini, još nekako i snalazi, otkriće da se zaljubio u Trishu (Aaliyah), kćer čovjeka koji stoji iza bratova ubojstva, dovodi ga u sudbonosnu dvojbu...

 

Film "Romeo mora umrijeti" ne propustite pogledati u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u! 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju