Sudbine južnoafričkoga plaćenika i siromašnog ribara isprepliću se u potrazi za rijetkim dijamantom u pustolovnoj drami 'Krvavi dijamant'!

'Krvavi dijamant' je pustolovna drama s Leonardom DiCapriom, Jennifer Connelly i Djimonom Hounsouom u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u 'osjetljivo' i tragično doba građanskog rata i kaosa devedesetih godina prošlog stoljeća u Sierra Leoneu i upravo je zato izazvao brojne kontroverze

ZNAČENJE NASLOVA FILMA

Naslov filma se odnosi na krvave dijamante, odnosno dijamante koji dolaze iz zaraćenih afričkih područja i prodaju se tvrtkama za trgovinu dijamantima kako bi se financirali građanski ratovi.



PRITISAK NA PRODUCENTE?

Kad je priča filma objavljena u javnosti, južnoafrička tvrtka za posredovanje dijamantima, De Beers, tvrdila je kako je trgovina dijamantima smanjena s 4 na 1 posto ukupnih kupnji prema Procesu iz Kimberlyja. De Beer je demantirao da je tvrtka izvršila pritisak na producente da stave obavijest kako su prikazani događaji izmišljeni i zastarjeli.



ISKORIŠTENA DJECA S AMPUTIRANIM UDOVIMA

New York Post je izvjestio kako je Warner Bros. obećao 27-ero djece i tinejdžera statista iz filma s amputiranim udovima nabaviti proteze kad se završi snimanje filma. Nekoliko mjeseci nakon završetka produkcije, proteze nisu bile dostavljene, a studio je navodno invalidima rekao da će morati čekati do prosinca 2006. i premijere filma na vrhuncu promoviranja filma. U međuvremenu je privatna dobrotvorna organizacija Eastern Cape djeci nabavila proteze.



OPOVRGAVANJE NAVODA

Navodi iz prethodnoh paragrafa opovrgnuti su člankom u L.A. Weekleyju u kojem se kaže kako Warner Bros. nije obećao proteze, ali su glumci i ostali članovi produkcijske ekipe skupili između 200 i 400 tisuća dolara kako bi osnovali "Blood Diamond Fund". Fondaciju je preuzeo Warner Bros. i "predao na upravljanje međunarodnoj financijskoj tvrtki sa sjedištem u Maputu".



VELIKA MEDIJSKA POMPA

Film je objavljen usred velike medijske pompe o trgovini dijamanata iz zaraćenih područja, uključujući pjesmu repera Kanyea Westa nazvanu "Diamonds from Sierra Leone", dokumentarac VH1-a o stanju u Sierra Leoneu nazvan Bling, i filma Andrewa Niccola Gospodar rata s Nicolasom Cageom.



 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju