S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 57 - 23. prosinca

Dobra hrana, prekrasna priroda, vinogradi okupani u jesenskim bojama, odlična vina, bazen ispod izvora Jane, bogata povijest, grad koji je davne 1865. imao direktnu vezu vlakom do Beča i još puno crtica i priča gledatelji će imati prilike vidjeti u novoj epizodi Coolturista. Najbolja polazna točka za razgled grada i upoznavanje je gradski muzej i galerija. Simpatična voditeljica muzeja rado će vas uvesti u zanimljivu povijest grada. Gradski muzej i galerija smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građene 1826. godine. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja. Od zanimljivijih stvari svakako je glasovita "bula" - povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada. Posebno je zanimljiva etno zbirka koja sadrži tradicijske predmete i namještaj iz seljačkog života, između ostalog očuvanu jaskansku nošnju iz razdoblja 18. i početka 19. st. koja je jedinstven primjerak građanske nošnje u Hrvatskoj. Nezaobilazan je dio soba koju zauzima zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koju između ostalog čini i mala zbirka fotografija, lovačkih predmeta i trofeja grofa Stjepana Erdödya koji je bio strastven lovac i pionir fotografije u Jastrebarskom kraju. Dvorac Erdödy u Jastrebarskom, najstarije je zdanje u gradu, a smješten je u prekrasnom starom parku koji je hortikulturni spomenik. Prvu verziju dvorca sagradio je ban Matija Gereb u razdoblju od 1483. do 1489. godine. 

1. sezona, epizoda 58 - 27. prosinca  

Jesenska idila i drvena gradnja oko Velike Gorice posjetitelje vraća u davna vremena zanimljivog Turopolja. Zašto se Turopolje uopće tako zove, po čemu su još posebni osim po činjenici da se kravata otisnula u svijet baš s ovog područja, kakvo posebno romantično mjesto za vjenčanja na otvorenom imaju, koja su zaboravljena jela na meniju i zašto su legende street race-a, samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti ekipa Coolturista.
Najbolji način kako upoznati povijest Velike Gorice i Turopolja je naravno muzej Turopolja gdje možete dobiti i sve informacije koje vam trebaju kako ne bi propustili ništa zanimljivo u Turopolju. Osim toga, muzej se nalazi u najljepšoj zgradi u Velikoj Gorici. Upravo kod njih lako ćete saznati zašto se Turopolje tako zove i kako je život na ovom području izgledao od 30 tisuća godina prije Krista do danas. Sam muzej ima nekoliko bogatih zbirki, pa se razgled lako pretvara u pravi doživljaj. Bogata arheološka zbirka pruža uvid u najraniju povijest Turopolja, prezentiranu nalazima pleistocenske faune, kljova i zuba vunastog mamuta (30 – 20 000 godina prije sadašnjosti). Slijede nalazi od kamenog do rimskog doba te od srednjeg do novog vijeka. Potječu iz sondažnih, zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja provođenih na raznim lokalitetima od 1962.god., dvije godine nakon osnutka Muzeja. Sustavna arheološka istraživanja rimskog grada Andautonije u Šćitarjevu provode se već duže vrijeme i velika većina antičkog materijala u zbirci potječe s tog lokaliteta.

Emisiju 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu i nedjeljom u popodnevnom terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju