S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 10 - 21. rujna

Ova destinacija prava je stonska turistička meka, ujedno je i jedan od najvećih fortifikacijsko urbanističkih pothvata Srednjeg vijeka. Riječ je, dakako, o stonskim zidinama koje su u povijesti od neprijatelja branile solanu, a danas, uspješno sačuvane, pričaju brojne zanimljive priče. Četrdesetak kula, pet tvrđava i zidine dužine veće od pet kilometara - impozantne su to brojke ovog građevinskog čuda koji Ston spaja s Malim Stonom. Tu je i Ston Wall Marathon, jedna od najtežih svjetskih utrka te jedinstveni spoj sporta i posebnog iskustva trčanja kroz tisućljetnu povijest, ali na zidine ne dolaze samo ljubitelji adrenalina. Turisti iz čitavog svijeta dive se najdužem očuvanom obrambenom zidu u Europi. Ljubitelji povijesti u Stonu imaju itekako posla, a jedna od važnih destinacija je i Lapidarij. Više od 70 predmeta, od kojih neki datiraju iz vremena Rimskog carstva, izloženo je u prizemlju nekadašnje biskupske palače, u koju su zavirile i naše kamere!

1. sezona, epizoda 11 - 22. rujna

Kad je u pitanju umjetnost, turisti u Imotskoj krajini doista imaju što za vidjeti. Manifestacije Imotska sila i Glumci u Zagvozdu na ovo područje privlače brojne posjetitelje, a uživajući u raznim programima, ljubitelji etno glazbe mogu poslušati pravu, izvornu gangu. Taj posebni glazbeni pravac nastao je početkom 20. stoljeća, a danas se izvodi kao baštinjeno glazbeno blago u folklornim društvima. DJ-evi je koriste u remiksevima, a prepoznatljiva je i bliska mnogima baš zato što dolazi iz naroda. Ovakav se ponos vlastitom kulturnom baštinom i ne sreće baš često. Svjesni svojih kvaliteta i posebnosti, u sve kulturne projekte unose strast koja je jednostavno zarazna. U bogatoj gastronomskoj ponudi Imotske krajine nije nam bilo nimalo lako odabrati našu današnju zvijezdu, ali smo se na kraju odlučili za - imotsku tortu! Pripravljena od sastojaka karakterističnih za ovo podneblje, pravi je užitak i - slatka bomba. Sve tajne ove nevjerojatne slastice ekipa Coolturista doznala je od Maje Nikolić, prave čuvarice imotskih tradicija i običaja. Zajedno s kćeri Gaby potpisuje knjigu „Imotski na pjatu“, za koju obje kažu da je zapravo ljubavna, jer upravo ljubav izvire iz svake stranice.

Emisiju 'CoolTurist' pratite vikednom u jutarnjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju