S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 42 - 2. prosinca 

Ekipa Coolturista razgovarala je s pokretačima porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival je pokrenut 2007. godine kao projekt zaštite nematerijalne kulturne baštine i upotpunjavanja kulturno-turističke ponude u gradu Poreču. Što je zapravo Giostra? Poznat je podatak da je u Poreču 1672. godine, na dan sv. Mihovila 8. svibnja, organizirana svečanost Fiera franca triduana na kojoj se održavalo natjecanje u samostrelu te plesovi i razne pučke igre. Glavni događaj bila je popularna viteška igra Giostra. Prvi dokument u kojemu se ona detaljno opisuje, koji je ujedno i polazište ovoga Festivala, potječe iz 1745. godine. Igrajući se vremeplova, grad se u dane Festivala vraća u razdoblje 18. stoljeća, dočaravajući posjetiteljima na taj način svekoliki gospodarski, demografski, socijalni i društveno-politički uspon Poreča iz tog razdoblja.

1. sezona, epizoda 43 - 3. prosinca

Coolturist otkriva što je najzanimljivije za turiste u Zagrebu kad ih grad ne počasti sunčanim vremenom. Otkrijte zašto je Muzej vlakića – Backo mini express mjesto s kojeg svi posjetitelji odlaze oduševljeni i fascinirani detaljima te zašto je jednako zabavno i velikima i malima. Iako se Backo mini express danas smatra najvećom maketom željeznice u jugoistočnoj Europi, ta maketa nije posebna samo zbog svoje veličine, već i zbog niza tehničkih inovacija koje su autorski rad kolega koji su postepeno ulazili u projektni tim i svojim znanjem doprinijeli daljnjem razvoju. Osim originalnog rješenja indukcijskog napajanja za cestovna vozila, tu svakako treba spomenuti i repliku skijališta na Sljemenu, kao jedinstvenu kreaciju u Europi. Najveća svjetska maketa u Hamburgu ima skijaše koji su zalijepljeni na podlogu, a na zagrebačkoj se maketi oni kreću. Nakon 6 godina rada, maketa Backo mini express danas obuhvaća otprilike 70 m² površine i na njoj se nalazi 150 lokomotiva i 1000 vagona, 1050 metara tračnica, 300 skretnica i križanja, 300 metara prometnica po kojima voze autići te 2500 detalja iz stvarnog života.

1. sezona, epizoda 44 - 4. prosinca

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 45 - 5. prosinca

Kad bi ga opisali ukratko, Marko Polo bio je trgovac koji je postao poznat zbog zapisa o svom putovanju kroz Kinu. Vjeruje se da je rođen na otoku Korčuli, iako se mnogi s tim ne slažu, pa je to poslužilo kao inspiracija za epizodu Coolturista, posebno s obzirom na to da je gost ove emisije iz Italije. Godine 1298. Polo je sudjelovao u sukobu između mletačkih i genoveških brodova kraj Korčule, gdje je bio zarobljen. U zarobljeništvu je ispričao svoje doživljaje s putovanja prijatelju koji ih je zabilježio u djelu Knjiga svjetskih čudesa. Od 14. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za zemljopisne (geografske) karte Azije, a bogatstvo i egzotičnost opisanoga svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španjolske, Genove) da traže pomorske putove u zemlje Dalekog istoka. U tadašnju Europu donio je špagete, mirodije, začine, barut i sladoled. Do danas je za mnoge ostao najveći putnik svih vremena, kao i preteča svih putopisaca. Danas na korčuli uz njegovu rodnu kuću postoji i muzej, koji je posjetila ekipa Coolturista.

1. sezona, epizoda 46 - 6. prosinca

Coolturist ekipa ovaj je tjedan istraživala Karlovačku županiju i to malo drugačije nego inače. Ovaj put ekipa Coolturista turističku priču donosi na dva kotača. Predivna priroda, dobre ceste i mnogo povijesno-turističkih zanimljivosti oduševit će svakog motorista ili biciklista, a gost iz Austrije uživao je u vožnji skejtbordom. Provjerite što je posebno u gradu na 4 rijeke i njegovoj okolici te zašto ovo područje postaje pravi biser hrvatskog turizma.

Emisiju 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju