S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 6 - 19. kolovoza

Povijest Poreča seže čak u 2. stoljeće prije Krista, kad su Rimljani podigli vojnu utvrdu na čijim temeljima stoji i današnja gradska jezgra - tek jedna u nizu destinacija zbog kojih Poreč svakako morate posjetiti! Već na prvi pogled jasno je zašto se parovi iz čitavog svijeta žele vjenčati baš ovdje. Procedura je, kažu, prilično jednostavna pa su vjenčanja u Eufrazijevoj bazilici prilično česta. Osim estetske vrijednosti, Eufrazijeva bazilika važna je i zbog prilično detaljnog dokumentiranja povijesti. Danas slovi za jedan od najljepše sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju.
Duša svakog pravog turističkog mjesta njegovi su umjetnici, a Poreč se doista može pohvaliti poznatim stanovnicima koji svojim radom promoviraju ovdašnje ljepote. Jedan od najpoznatijih je akademski slikar Eugen Varzić, čiji atelje spada u najljepše destinacije ovog gradića! "Sve što zamisliš, možeš ostvariti" – tako glasi njegov moto, a živi dokaz za to je njegov šareni atelje, smješten na samom ulazu u Poreč. Varzić je nagrađivani stvaratelj i kod nas i u svijetu, no međunarodni ga komplimenti ipak nisu oteli ovome gradu. Osim što ovdje živi, Poreč mu je i u stvaralaštvu jedna od najvećih inspiracija!

1. sezona, epizoda 7 - 20. kolovoza

Rijeka se oduvijek mogla pohvaliti bogatim kulturno-društvenim životom, a u posljednjih nekoliko godina on je u posve novom uzletu. CoolTurist donosi priču o sasvim posebnoj zgradi koja slavi i potiče raznovrsnost i toleranciju!
Ovakva neobična kombinacija moguća je samo u Rijeci – u bivšem skladištu i vinskom podrumu riječke Delte danas u rijetko viđenoj sinergiji surađuju na prvi pogled nespojivi kreativci. Srce i duša ove zgrade, a i čitavog projekta poznati je riječki arhitekt Idis Turato, koji predvodi čitav niz stručnjaka i gradskih tijela uključenih u prenamjenu ove ljepotice, a sve u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. Kad je u pitanju glazbeni mainstream Rijeke, svi nas putevi vode do grupe Jonathan. Riječka glazbena scena oduvijek je imala poseban status u domaćoj glazbi, a dečki iz Jonathana otkrivaju i zašto. Iako je najviše okrenuta budućnosti, Rijeka voli slaviti i prošlost te u svojim gostima budi sjećanja na neka stara vremena. Ekipa CoolTurista pronašla je dva muzeja čiji će vam postavi izmamiti osmijeh na lica!

1. sezona, epizoda 8 - 21. kolovoza

Hvar je građen na različitim kulturama, pa nije ni čudo što je šetnja starom gradskom jezgrom poseban estetski i gastronomski doživljaj. Paška čipka, Arsenal i najstarije komunalno kazalište u Europi čekaju vas nadohvat ruke! Nebrojene povijesne priče i legende krije stara gradska jezgra u kojoj svaki korak i kamen imaju neko posebno značenje. Jedna od važnih postaja je Arsenal, građevina koja je od nastanka do danas bila dom brodovima, trgovcima pa čak i ljubiteljima filma. Tu je i najstarije pučko kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine. Tijekom 15. stoljeća Hvar je, naime, bio podijeljen na plemićki i pučki dio, a međusobne svađe dovele su do četverogodišnjeg rata. Godine 1611. zaraćene strane pomirio je mletački knez, a kazalište je postalo simbol njihova pomirenja. Inače, ulaznice su se plaćale u srdelama! A za prekrasnu ručno rađenu hvarsku čipku morali ste ipak imati nešto više od srdela.

1. sezona, epizoda 9 - 22. kolovoza

Zvijezda sljedeće priče uvrštena je na listu zaštićenih kulturnih dobara Lijepe naše, a na Braču je ponosno ističu kao jednu od svojih najznačajnijih tradicija. Riječ je o bračkom vitalcu, jelu koje se još od 18. stoljeća priprema u svečanim prilikama. Janjeće srce, pluća i jetra na ražnju - nekima će zvučati čudno ili bizarno, ali na Braču to je pravi specijalitet.
Litra maslinova ulja za tisuću kuna? Ne brinite, tržište se nije baš toliko otelo kontroli - osim ako se ne radi o ulju posve ekskluzivne masline! Sorta buharica, naime, raste isključivo na istočnom dijelu otoka Brača, pa je prošle godine proizvedeno samo sto litara. Jedni kažu buharica, drugi buhavica, ali svi se slažu u jednom – ova posebna sorta pravi je praznik za oči i nepce, a priča joj je, kao i sve u Selcima na Braču, itekako posebna.

1. sezona, epizoda 10 - 23. kolovoza

Ova destinacija prava je stonska turistička meka, ujedno je i jedan od najvećih fortifikacijsko urbanističkih pothvata Srednjeg vijeka. Riječ je, dakako, o stonskim zidinama koje su u povijesti od neprijatelja branile solanu, a danas, uspješno sačuvane, pričaju brojne zanimljive priče. Četrdesetak kula, pet tvrđava i zidine dužine veće od pet kilometara - impozantne su to brojke ovog građevinskog čuda koji Ston spaja s Malim Stonom. Tu je i Ston Wall Marathon, jedna od najtežih svjetskih utrka te jedinstveni spoj sporta i posebnog iskustva trčanja kroz tisućljetnu povijest, ali na zidine ne dolaze samo ljubitelji adrenalina. Turisti iz čitavog svijeta dive se najdužem očuvanom obrambenom zidu u Europi. Ljubitelji povijesti u Stonu imaju itekako posla, a jedna od važnih destinacija je i Lapidarij. Više od 70 predmeta, od kojih neki datiraju iz vremena Rimskog carstva, izloženo je u prizemlju nekadašnje biskupske palače, u koju su zavirile i naše kamere!

1. sezona, epizoda 11 - 24. kolovoza

Kad je u pitanju umjetnost, turisti u Imotskoj krajini doista imaju što za vidjeti. Manifestacije Imotska sila i Glumci u Zagvozdu na ovo područje privlače brojne posjetitelje, a uživajući u raznim programima, ljubitelji etno glazbe mogu poslušati pravu, izvornu gangu. Taj posebni glazbeni pravac nastao je početkom 20. stoljeća, a danas se izvodi kao baštinjeno glazbeno blago u folklornim društvima. DJ-evi je koriste u remiksevima, a prepoznatljiva je i bliska mnogima baš zato što dolazi iz naroda. Ovakav se ponos vlastitom kulturnom baštinom i ne sreće baš često. Svjesni svojih kvaliteta i posebnosti, u sve kulturne projekte unose strast koja je jednostavno zarazna. U bogatoj gastronomskoj ponudi Imotske krajine nije nam bilo nimalo lako odabrati našu današnju zvijezdu, ali smo se na kraju odlučili za - imotsku tortu!

Emisiju 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do subote u jutarnjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju