S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 38 - 39 - 30. studenog

U ovotjednoj epizodi Coolturist donosi zanimljivosti s najsunčanijeg hrvatskog otoka Hvara. Posjet i istraživanje otoka dodatno je obogatila 23. Uskršnja regata koja se ove godine opet održala na Hvaru. Uz atmosferu s regate, Coolturist je istražio skrivene turističke adute Hvara, kao što je ljetnikovac Hanibala Lucića te najstarije kazalište u Europi koje ove godine, obnovljeno u starom stilu, opet otvara vrata. Gdje je najbolji pogled na Hvar, koje tradicionalno hvarsko jelo oduševljava turiste i zašto je Hvar super destinacija i ove sezone, doznajte u Coolturistu, a u emisiji upoznajte i ekipu Britanca koji su došli proslaviti momačku večer na Hvar. Ljetnikovac Hanibala Lucića skriveno je čarobno mjesto unutar starog grada Hvara, kao mala oaza za turiste koji žele znati više. Kustosi ljetnikovaca Hanibala Lucića posvećuju veliku pažnju svakom svom posjetitelju i na najbolji način ih upoznaju s njegovim životom i pokazuju sve što ih zanima unutar ljetnikovca. Sam ljetnikovac najpoznatiji je primjer suburbanog ljetnikovca grada Hvara. Smješten je uz antički put koji je od davnina povezivao Hvar i Stari Grad. Sagrađen je sredinom 16. st., a unutar ograđenog posjeda nalaze se dvije kuće i renesansni vrt. Istočna kuća služila je za boravak vlasnika, a zapadna je imala gospodarsku namjenu i služila je za smještaj sluga. U ljetnikovcu se danas nalazi Muzej hvarske baštine i Državni arhiv. 

1. sezona, epizoda 40 - 41 - 1. prosinca

Od 23. travnja 1999. Papuk je zaštićen kao Park prirode zbog izuzetno velike geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturne i povijesne baštine. Godine 2007. Papuk je kao prvo takvo područje u Hrvatskoj dobio status geoparka. Čarobne šume, jezero, slap, biciklističke staze i još puno drugih doživljaja – Papuk je s razlogom oborio sve rekorde posjećenosti ove godine.

Ekipa Coolturista je za ovotjednu epizodu doletjela u Daruvar i istražila jedan od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske. Svaki put kada posjetite Daruvarske toplice, uvjeriti ćete se zašto su stari Rimljani ovo kupališno lječilište jednostavno obožavali te ga proglasili „mjestom po mjeri čovjeka“! Na mjestu današnjih Daruvarskih toplica Rimljani su imali terme još u 2. stoljeću. Nazvali su ih: lat. Aquae Balissae (hrv. jaka vrela). Imali su vruće, tople i hladne kupke i zasebne prostorije za masažu i saunu. Vjeruje se da su Aquae Balissae posjetili rimski carevi Hadrijan, Komod i Konstantin Veliki. Osim njih redovito su ih posjećivali rimski legionari, ali i stanovništvo sa svih dijelova rimskog carstva. Terme su koristili Osmanlije za vrijeme svojih pohoda. Austrijska carica Marija Terezija područje Daruvarskih toplica dala je grofu Antunu Jankoviću 1765. godine. Grof je dao sagraditi nove bazene i zgrade, a ovdje se liječilo austrougarsko plemstvo. Postoji nekoliko izvora termalne vode od 39° do 47 °C. U kemijskom sastavu prevladavaju kalcij i magnezij te hidrogenkarbonati. Kapacitet izvora je oko 30 l/sek. Uz termalne izvore nalazi se i mineralno blato, koje se također koristi za liječenje.

Emisiju 'CoolTurist' pratite vikendom u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju