Akcijski film ispunjen nježnom ljubavlju više nego krvlju, djelo je tajvanskog režisera odgojenog u SAD-u, Anga Leeja.

'Tigar i zmaj' film je snimljen u tradicionalnom kineskom „wuxia“ žanru koji se temelji na borilačkim vještinama i predanom viteštvu. Doživio je iznenađujuće veliki uspjeh, a ono što je doprinijelo svjetskoj slavi jest engleski prijevod kineskih dijaloga.

Dokaz da ga je prihvatio cijeli svijet jest nominacija za najprestižniju filmsku nagradu Oskar u kategoriji najboljeg filma, najboljeg stranog filma i režiju, a osvojio je Oscara za najbolji strani film 2001.




Uzbuđen zbog prilike da ostvari svoj san iz djetinjstva, redatelj je bio spreman eksperimentirati te je potrošio velik budžet. Čak je 15 milijuna dolara uloženo u 'Tigra i zmaja'. Snimao se u SAD-u, Hong Kongu, Taiwanu i Kini.



Zanimljivo je što je film potaknuo i druge redatelje na stvaranje. Naime, nakon njega, u Kini nastaje niz komercijalnih, raskošnih spektakala koje režiraju najbolji hongkonški režiseri. Međutim, kako kaže kritika iz Jutarnjeg lista „ni jedan od tih filmova nije dosegao finoću, ljepotu i perfekciju 'Tigra i zmaja', filma s prekrasnim borilačkim scenama u kojima se leti zrakom, a tišinu prekida samo zveket oružja, u kojem su romance samo privremene, a razlika između starijih i mlađih ljubavnika mjeri se jedino mudrošću i pojačanom strašću.“



Zaslužuje titulu jednog od „najefektnije snimljenih filmova u povijesti kinematografije“ s kadrovima koji gledatelja uvlače u sadržaje koji su snimljeni u stvarnom trenutku.

Napetu dramu 'Tigar i zmaj' pogledajte u subotu  na u večernjem terminu Doma TV-u.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju