ŠTRUMPFOVI: Omiljena crtana serija uz koju su odrastale mnoge generacije!

Crtić prati svakodnevne zgode i nezgode simpatičnih, malih, plavih bića čiji šumski domovi nalikuju šarenim gljivama. Vođa plavih stvorenja je mudri Papa Štrumpf koji je ujedno glavna očinska figura u selu Štrumpfova. Međutim, u njihovu svijetu nije uvijek sve idilično i poteškoće im često uzrokuje zli čarobnjak Gargamel sa svojom mačkom Azrijelom. Zajedničkim snagama oni uvijek poremete njegove mračne planove i ne dopuštaju mu da im napakosti, jer zajedno su najjači!


UVODNA ŠPICA

'Nekoć davno postojala je šumica u kojoj su živjela mala stvorenja, a zvali su se Štrumpfovi. Ali tu je bio i Gargamel strašni zao čarobnjak. Dakle šuma je još uvijek tamo, a ako ste dobri možda još ugledate Štrumpfove', uvodna je špica popularne crtane serije koja se premijerno prikazivala na našim prostorima od 1981. do 1989. godine.

 



SINKRONIZIRANO NA HRVATSKI

Kultne ličnosti hrvatskoga glumišta posudile su svoj glas malim plavim bićima koja su oduševile generacije roditelja današnjih mališana. Glas liku strašnoga Gargamela dao je Josip 'Bobi' Marotti. Štrumpfeta je bila Đurđa Ivezić, koju je zamijenila Tanja Knezić, a svoj glas mali plavim bićima dao je i legendarni Franjo Majetić, poznatiji kao Franjo iz filma 'Tko pjeva, zlo ne misli'.





ZANIMLJIVOSTI

Prva je epizoda napravljena 12. rujna 1981. i zvala se 'Astroštrumpf' ('The Astrosmurf'). Posljednja je epizoda bila 'Zlatni nosorog/Srca Štrumpfova' ('The Golden Rhino/Hearts 'n' Smurfs'), napravljena 2. prosinca 1989. godine.

Tvorac Štrumpfova je belgijski crtač stripova Peyo (Pierre Culliford) koji se rodio u Bruxellesu 1928. godine.

Štrumpfovi nose takozvane frigijske kape, koje još od doba drevnog Rima simboliziraju slobodu.

Naziv ovih kultnih bića dolazi od riječi 'Schtroumpf', koja je nastala spontano tijekom Peyove večere s kolegom Andréom Franquinom koji se nije mogao sjetiti riječi 'sol' (franc. 'sel').

Franšiza je započela kao strip od kojeg je zatim nastala animirana serija, dugometražni filmovi, video igrice, tematski zabavni parkovi i igračke.



Štrumpfovi vole jesti lišće sarsaparilla čije su bobice nazvali štrumpfbobice; u stripu se jeli samo lišće, a u crtiću bobice

Originalno je bilo 99 Štrumpfova, ali broj raste kako se pojavljuju nove osobine (npr. Eko Štrumpf)

U početku su svi Štrumpovi bili muškog roda, poslije dolazi Štrumpfeta (koju je stvorio Gargamel) i Štrumpfetica (koju su stvorili Štrumpfovi da pravi društvo Štrumpfeti)

Najdublja jama u Nacionalnom parku Risnjak zove se Štrumpfova jama (-196 m) te se ubraja u deset najdubljih jama u Primorsko-goranskoj županiji.

Ne propustite štrumpfastičnu animiranu seriju o simpatičnim plavim bićima od ponedjeljka do petka na Domi TV!


Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju