Mentalist, 1. sezona

Mentalist, 1. sezona
,
Mentalist, 1. sezona
hr_HR

PON - PET 23.45

(The Mentalist), SAD, 2008., kriminalistička serija

Izvršni producent: Bruno Heller
Glume: Simon Baker, Robin Tunney, Tim Kang, Owain Yeoman, Amanda Righetti


O seriji:

Dobitnik Zlatnog Globusa i nominirani za Emmy Simon Baker (The Guardian, The Devil Wears Prada) glumi Patricka Janea, nezavisnog konzultanta koji surađuje s kalifornijskim Uredom za istrage (CBI) i rješava brojne ozbiljne zločine koristeći oštru vještinu primjećivanja i psihološke manipulacije.

Poznat po zanemarivanju protokola i vidovnjačkoj prošlosti, iako je priznao da je paranormalne vještine glumio, Jane sudjeluje u rješavanju teških i medijski praćenih slučajeva, a agenti s kojima surađuje iznimno cijene njegovu pomoć. Međutim, ozbiljna viša agentica Teresa Lisbon (Robin Tunney) naizmjence priznaje Janeu da je koristan i grdi ga zbog teatralnosti, narcisoidnosti i opasnog zanemarivanja pravila. Lisbon vodi tim u kojem su agenti Kimball Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) i Grace Van Pelt (Amanda Righetti). Svi misle da je Jane nepredvidljiv, ali cijene njegov šarm i sposobnost rješavanja slučajeva.

Nagrade:
- 2009., 2010. i 2011. godine nominacija za nagradu ´Young Artist´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´Primetime Emmy´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´People´s Choice´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´TCA´
- 2009. godine nominacija za nagradu ´Casting Society of America´
- 2009. godine nagrada ´People´s Choice´ u kategoriji za najbolju novu TV dramu
- 2010. godine nominacija za nagradu Zlatni globus
- 2010. godine nominacija za nagradu ´Screen Actors´
- 2010. godine nominacija za nagradu ´AFI´
- 2013. godine nominacija za nagradu ´GLAAD Media´
- 2013. godine nagrada ‘Monte Carlo TV Festival’ za najbolju dramsku TV seriju
- 2013. Godine nagrada 'BMI Film & TV'
- 2014. godine nominacija za nagradu ‘Prism’
- 2014. i 2015. godine nominacija za nagradu ‘People’s Choice’ za najdražu televizijsku kriminalističku dramu


O glumcima:

SIMON BAKER
(Patrick Jane)

 

Najpoznatiji po svojoj izvanrednoj izvedbi Nicka Fallina u drami ´Čuvar pravde´ na CBS-u, Baker je glumio u seriji od 2001. do 2004. Kritičari su jako hvalili njegovu interpretaciju okrutnog korporativnog odvjetnika kojega uhite zbog posjedovanja narkotika i osude na društveno-korisni rad koji mora odraditi kao dječji pravobranitelj. U prvoj sezoni glasačko tijelo Hollywood Foreign Press Association nominiralo ga je za nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca u dramskoj seriji. Za Zlatni globus je nominiran i za svoj angažman u seriji ´Mentalist´ 2010. godine.
2007. Baker je televizijski ekran zamijenio dvjema filmskim ulogama. Riječ je o hvaljenu filmu ´Vrag nosi Pradu´, u kojem uz kolegice Meryl Streep i Anne Hathaway, igra zgodnog Christiana Thompsona. U romantičnoj komediji ´Nešto novo´, uz Saanu Lathan, Baker igra krajobraznog arhitekta iz radničke klase koji se zaljubljuje u imućnu i uspješnu Afroamerikanku.
Baker je prvi put privukao pozornost u Oscarom nagrađenu filmu ´L. A. povjerljivo´, nakon čega je uslijedio niz nezaboravnih izvedbi u filmovima ´Izgubljena moć´, ´Crveni planet´, ´Sunset Strip´, ´Judas Kiss´ te nastavku horora ´Prsten 2´ uz Naomi Watts i Sissy Spacek. Dobio je pohvale i za pojavljivanje u neovisnu filmu ´Knjiga ljubavi´ koji je prikazan u konkurenciji na filmskom festivalu ´Sundance´ 2004. Baker je bio član zvjezdane glumačke ekipe hvaljenog filma Anga Leeja ´Zajahati s vragom´, koji je prikazan na filmskom festivalu ´Deauville´ 1999. i bio dio gala prezentacije na filmskom festivalu u Torontu 1999. Još je glumio u filmu ´Seks br. 101´ s Winonom Ryder, hvaljenom trileru ´Zemlja živih mrtvaca´ uz Dennisa Hoppera, Johna Leguizama i Asiju Argento te u filmovima ´Restaurant´, ´Love from Ground Zero´ i drugima. U psihološkom trileru ´Not Forgotten´ Simon glumi bankarskog menadžera u gradu na granici Meksika i SAD-a koji neprestano razmišlja o smrti svoje kćeri.


ROBIN TUNNEY
(Teresa Lisbon)

 

Tunney se afirmirala kao nagrađivana glumica u nizu neovisnih filmova. Postala je poznato TV i filmsko lice, no nikad se nije odmakla od svojih korijena u neovisnu filmu. Njezin prvi film bio je tinejdžerski kultni klasik ´Empire Records´ u kojem su također glumile Renee Zellweger i Liv Tyler. Zatim se pojavila u filmovima ´Opasne čini´ i ´Niagara, Niagara´ za koji je osvojila nagradu ´Volpe Cup´ kao najbolja glumica na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1997. godine te nominaciju za nagradu ´Spirit Award´ za najbolju glumicu. Također je glumila i u filmovima ´Vertikalna granica´, ´Početak kraja´, ´Cherish´, ´The Secret Lives of Dentists´, ´Hollywoodland´ i ´Open Window´ za koji je nagrađena kao najbolja glumica na filmskom festivalu u Bostonu. Tunneyno se na malim ekranima pojavila u seriji ´Prison Break´, dok je zapažene uloge ostvarila u serijama ´Dr. House´, ´Life Goes on´, ´Class '96´, ´Zakon i red´ te ´Dream On´. Glumila je i u televizijskim filmovima ´J.F.K.: Reckless Youth´ i ´Frog´. Rođena u Chicagu, Tunney je pohađala tamošnju Akademiju dramske umjetnosti. Rođena je 19. lipnja 1972. godine.

Seriju 'Mentalist' pratite od ponedjeljka do petka u večernjem terminu na Doma TV-u.Tagovi