Kraljevi leda, 1. rujna

Kraljevi leda, 1. sezona - 5
,
Kraljevi leda, 1. sezona - 5
hr_HR

Svakoga dana vozači kamiona kreću zaleđenim cestama i nose glavu u torbi.

1. sezona, epizoda 1 - 3

 U jednom od najhladnijih prostranstava na svijetu građevinska ekipa počinje graditi jedinstven put na svijetu - ledenu autocestu od 550 km. Vozači tegljača iz cijele Sjeverne Amerike kreću na dugo putovanje do Yellowknifea u Kanadi u potrazi za brzom zaradom. Za svaki teret koji prevezu preko leda mogu zaraditi i do 2000 dolara. Ako su dovoljno izdržljivi i snažni za nemilosrdne temperature i snažne mećave, za samo osam tjedana mogu zaraditi godišnju plaću. No moraju biti brzi i prevesti što više tereta prije nego što stigne proljeće i cesta se otopi.

Jay Westgard prevozi 17-tonski spremnik za vodu preko 80 cm debelog leda do De Beersova rudnika dijamanata. To je najteži teret na ledenoj autocesti ove sezone, zbog čega su i vozač i led pod velikim pritiskom. Jay jako pazi da ne vozi prebrzo jer bi težina tereta mogla ispod leda stvoriti val koji bi probio cestu i oštetio je. Kad stigne, imamo jedinstvenu priliku vidjeti ovaj zabačeni rudnik dijamanata usred tundre.

Stigao je drugi tjedan sezone na ledenoj cesti, a okrutne temperature od -40 već uzimaju danak na vozačima. Alex Debogorski prevozi drobilicu dijamantne rude tešku 20 tona preko 550 km ledene ceste do BHP-ova rudnika. Riječ je o jedinstvenom stroju vrijednom više od pola milijuna dolara. Na putu Alex nailazi na gustu maglu. Toliko je strašna da se okreće molitvi. Ono što Alex ne zna jest da je magla tek početak. Pred njim je jaka arktička oluja zbog koje se cesta zatvara.

 

Ne propustite izazovnu, tešku i neizvjesnu seriju 'Kraljevi leda' nedjeljom u poslijepodnevnom na Doma TV-u!Tagovi