Serija iz koje bi svatko mogao ponešto naučiti

Dr. Cal Lightman (Tim Roth) vodeći je svjetski stručnjak za obmane. Proučava izraze lica i nesvjestan govor tijela kako bi otkrio laže li netko i zašto. S partnericom, kliničkom psihologinjom, otvorio je agenciju koja pomaže policiji, vladinim agencijama i pojedincima kada naiđu na zapreke u potrazi za istinom. Lightman može otkriti da netko laže analizom lica, govora tijela, glasa i govora osobe. Kada netko slegne ramenima, rotira ruku ili podigne donju usnu, odmah zna da osoba laže.

Analizom izraza lica može pročitati tuđe osjećaje – od sakrivenoga gnjeva do seksualne privlačnosti ili ljubomore. Međutim, Lightman je svjestan da je njegova izvanredna sposobnost istovremeno i blagoslov i prokletstvo, posebice kada se radi o njegovu privatnom životu, budući da članovi obitelji i prijatelji jedni drugima lažu jednako često kao kriminalci ili nepoznati ljudi.



Lightman predvodi ekipu stručnjaka zaposlenih u tvrtci The Lightman Group koja pomaže policiji, vladinim agencijama i pojedincima s najtežim slučajevima. Dr. Gillian Foster (Kelli Williams) nadarena je psihologinja i Lightmanova poslovna partnerica koja njihovoj suradnji donosi ravnotežu – dok se Lightman usredotočuje na detalje, ona uvijek uzima u obzir širu sliku. Bio on toga svjestan ili ne, Lightmanu je prijeko potrebno njezino usmjeravanje i razumijevanje ljudskoga ponašanja.

Eli Roker (Brendan Hines) je Lightmanov glavni istraživač koji prezire ljudsku tendenciju laganja u toliko mjeri da odlučuje ponašati se po načelu koje naziva "radikalnom iskrenošću". On izgovara sve što mu je na umu, bez obzira na okolnosti, što mu se često obije o glavu. Ria Torres (Monica Raymund) najnovija je zaposlenica tvrtke i jedna od rijetkih osoba s urođenim talentom za uočavanje obmana. Posjeduje sirovu sposobnost čitanja osoba koja je čini neprocjenjivom članicom Lightmanove ekipe.

Radnja serije temelji se na stvarnim znanstvenim otkrićima – likovi se koriste dokazanim načelima analiziranja govora tijela, a glavni se lik temelji na stvarnoj osobi, dr. Paulu Ekmanu. Zanimljivo je da je Tim Roth jedini od glumaca odbio polaziti tečaj mikroizraza u sklopu pripreme za ulogu jer se bojao da će ta nova saznanja negativno utjecati na njegove odnose s obitelji i prijateljima.

 

Seriju "Laži mi" pratite od ponedjeljka do petka u večernjem terminu na Doma TV-u!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju