Informer, 6. siječnja

gordana gelenčer
,
gordana gelenčer
hr_HR

Informer donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj.

148. ep.

Iako tvrtke računovodstvo vode kalendarski, država s krajem godine na svoje probleme ne može staviti točku na 'i'. Štoviše većinu vuče godinama. Stoga u prvoj ovogodišnjoj emisiji bit će riječi o temama koje su obilježile 2018. ili ih je Informer takvima vidio. Iza svake priče slijedi i nastavak – što se, ako se, promijenilo nakon eventualne Vladine akcije. Krećemo s blokiranima. Što se nudilo od rješenja, i što je s tim rješenjima promijenjeno, ako jest?

Vlada se lani prvi put ozbiljno počela baviti problemom zaštićenih najmoprimaca. U Hrvatskoj je gotovo 4 tisuće kućanstava sa zaštićenom najamninom u privatnim stanovima, s kojima vlasnici nisu mogli raspolagati niti naplatiti tržišnu cijenu najma.

Ako Hrvatska nečime obiluje onda je to obradiva zemlja. No većina ozbiljnih poljoprivrednih proizvođača ne uspijeva proširiti proizvodnju, jer ne može do zemlje, iako je većina u državnome vlasništvu. Manipulacije zakupom nisu od jučer, no čini se da je stvar dodatno komplicirana prebacivanjem posla dodjele zemljišta jedinicama lokalne samouprave.

Registar stvarnih vlasnika tvrtki jedna je od onih stvari koja bi trebala jamčiti veću transparentnost poslovanja i uvida u vlasničko zaleđe, prije svega zbog povezanosti s politikom. Naravno, ti se podaci ne otvaraju zbog svjesne igre otvorenih karata nego zbog usklađivanja zakonodavstva s EU. No čak je i s time vlast ubacila 'kvaku 22'.

 

 

Emisiju 'Informer' gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Doma TV-u.Tagovi