Informer, 15. listopada

img placeholder
,
hr_HR

Informer donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj.

U ovotjednoj emisiji 'Informer' istražuje kome je i zašto u interesu ovakav Zakon i kakve su šanse da se on promijeni u ključnim stavkama.
Iako se priča o Agrokoru približava Remetincu, nije sigurno da će nadležni postaviti prava pitanja i da ćemo na njih dobiti prave odgovore. Pitanje odgovornosti ne seže samo u prošlost i u sve institucije koje su omogućile postojanje Agrokora. Dio je odgovornosti i na izvanrednoj upravi.
Vrijeme startupova još nije prošlo, štoviše, val se posve dobro drži i u Hrvatskoj. Vjerojatno i zato što je lepeza financiranja sve šira i kapital sve dostupniji. Uspješne priče poput 'pametne klupe' sigurno daju vjetar u leđa, no kakav je prosjek održivosti startupa na duže staze? 'Informer' donosi odgovor.Iako se većina inozemnih fakulteta plaća, za oko devet tisuća naših studenata u inozemstvu to nije prepreka. Nekoliko je razloga – moguće je studirati uz rad, čime se studenti sami uzdržavaju. Na svim je fakultetima praksa obvezna i zato su dobro pripremljeni za tržište rada. Također, ono što je ključno, stope zapošljavanja iznimno su visoke. Ekipa 'Informera' donosi priču o studiranju u inozemstvu.
U Hrvatskoj istodobno traje prava bitka za mogućnost obavljanja prakse u nekoj konkretnoj kompaniji. Mjesta je toliko malo da su čak morali intervenirati poslodavci i EBRD kako bi se studentima omogućilo da s diplomom steknu i kakva-takva praktična znanja. Više o ovoj temi pogledajte u 'Informeru'.

Emisiju 'Informer' gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu na Domi TV.Tagovi