Donosimo vam pregršt zanimljivosti koje su obilježile film 'Otimači izgubljenog kovčega'. Pripremite se na iznenađenja, neke stvari sigurno će vas iznenaditi!

ČETIRI OSCARA

Film je 1982. je bio nominiran za osam Oscara, uključujući najbolji film, a osvojio je njih četiri: najbolji zvuk, montaža, vizualni efekti i scenografija.

KREATIVA IZA FILMA: STEVEN SPIELBERG i GEORGE LUCAS

Kako bi izbjegao medijsku pompu pred premijeru filma 'Zvjezdani ratovi IV: Nova nada' (1977.), George Lucas je otišao na odmor na Havaje. Upravo tamo sreo je Stevena Spielberga, a ostalo je povijest.

Spielberg je izrazio interes za režiranje filma o Jamesu Bondu, međutim Lucas mu je predložio junaka boljeg od Jamesa Bonda. Spielbergu se svidjela ideja Indiane Jonesa te ga je nazvao 'James Bond bez hardvera'.

 

NITKO NIJE ŽELIO FILM?

Iako je iza filma stajao tim iz snova, George Lucas i Steven Spielberg, svi su ih studiji u Hollywoodu na početku odbili. Tek nakon mnogo uvjeravanja Paramount je pristao na snimanje.

INDIANA JONES KAO HUMPHREY BOGART?

Spielberg i Lucas se nisu slagali oko junaka: iako ga je Lucas zamislio kao Bondovskog zavodnika, Spielberg je imao mračniju viziju Jonesa.

Zamislio ga je kao alkoholičara, kojeg je u filmu 'Blago Sierra Madre' glumio Humphrey Bogart. Ova ideja je otpala kad su se radili kasniji nacrti scenarija.

HARISON FORD NIJE BIO PRVI IZBOR

Među glumcima koji su se prijavili za ulogu Indiane Jonesa bili su Tim Matheson, Peter Coyote i Tom Selleck. Selleck je izabran, ali je bio nedostupan zbog obaveza u televizijskoj seriji 'Magnum'.

Spielberg je nagovorio Lucasa da angažira Forda jer su ostali producenti bili impresionirani njegovom izvedbom u ulozi Han Sola u filmu Carstvo uzvraća udarac.

LOKACIJA SNIMANJA

Sve scene koje prikazuju Egipat i kanjon gdje Indiana prijeti da će raznijeti Kovčeg, zapravo su snimljene u Tunisu; mnoge lokacije korištene su prije u 'Ratovima zvijezda', budući da je dosta ljudi iz ekipe sudjelovalo na oba filma.

NIJE LAKO BITI GLUMAC

Osim što je snimanje bilo otežano zbog vrućine i bolesti, pratile su ga i mnoge ozlijede.

Ford je slomio križni ligament u lijevoj nozi kad mu je kotač prešao preko koljena. U duhu pravog Indiane Jonesa, Ford je odbio medicinsku pomoć; samo je stavio led preko ozljede.

INDIANA JONES I NJEGOV ŠEŠIR

Indiana Jones nikad ne gubi svoj šešir u filmu i postoji razlog zašto - referenca na klasike iz 1940-ih. U njima su glavni likovi uvijek zadržali svoj šešir, neovisno o tome koliko napeta situacija bila.

Kroz serijale se provlači šala upravo zbog sveprisutnosti šešira. Naime, jedino pravi gospodin nikad ne ostaje bez šešira.

KRITIČARI O FILMU

Roger Ebert u svojoj recenziji za Chicago Sun-Times je napisao, "Dvije stvari, međutim, čine Otimače izgubljenog kovčega većima od samo tehnološkog trijumfa: to su smisao za humor i šaljivi karakter njegovih junaka... Smijemo se iznenađenju, olakšanju, u nevjerici da film može nizati jednu novinu za drugom."

Rolling Stone je napisao da je film "najbolja subotnja akcijska matineja - tako smiješan i uzbudljiv film da se u njemu može uživati svaki dan u tjednu."

Uzbudljive scene filma "Indiana Jones i posljednji križarski rat" ne propustite pogledati u nedjelju u večernjem terminu na Doma TV-u!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju