Da Vincijev kod

img placeholder
,
hr_HR

NEDJELJA 19.55

(The Da Vinci Code), SAD, 2006., triler

Redatelj: Ron Howard
Glume: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno, Paul Bettany

Simbolog s Harvarda Robert Langdon (Tom Hanks) za vrijeme boravka u Parizu prima hitan noćni telefonski poziv u kojem saznaje kako je stari kustos muzeja Louvrea ubijen u njemu. Kod njegova tijela policija je pronašla nekakav simbol te im treba pomoć stručnjaka. Langdonu se u njegovoj istrazi pridružuje i talentirana francuska kriptologinja Sophie Neveu (Audrey Tautou). Njih dvoje saznaju kako je ubijeni kustos bio član tajnog društva čiji su članovi bili i Newton, Botticelli, Hugo i Da Vinci. U potrazi za otkrivanjem tajne koja stoji iza ubojstva te utrci Parizom i Londonom, Robert i Sophie nadmudruju se s nepoznatom osobom, inače pripadnikom Opusa Deija, koja predviđa svaki njihov korak.

Na ovom filmu radila je oskarovska ekipa: producent Brian Grazer, scenarist Akiva Goldsman, redatelj Ron Howard, montažeri Daniel P. Hanley i Mike Hill, skladatelj Hans Zimmer te dvostruki dobitnik Oscara, glavni glumac Tom Hanks. Produkcija filma od francuskog je ministra kulture dobila ograničeno dopuštenje za noćno snimanje u Louvreu

Film je 2007. godine nominiran za Zlatni globus. 'Da Vincijev kod' je nominiran za ukupno 16 filmskih nagrada, a nominiran je i za nagradu Grammy. Film je adaptacija istoimenog bestselera Dana Browna..

 

 

 Tagovi