CoolTurist, 9. - 14. rujna

CoolTurist
,
CoolTurist
hr_HR

S popularizacijom naše zemlje kao svjetske turističke destinacije, cilj nove emisije CoolTurist je približiti dostupnost turističke ponude gledateljima.

1. sezona, epizoda 4 - 9. rujna

 Mnogi gledatelji za ovo neobično mjesto nisu ni čuli, a ono se već može pohvaliti vrijednom nagradom - na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada International Hospitality Awards 2017, Subspace hostel osvojio je prvo mjesto u kategoriji najboljih europskih hostela. Svemirski dizajn ovdje je u potpunosti u funkciji gosta, pa svaka kapsula ima sve za ugodan boravak i siguran san! Ljubitelji science fictiona ovo su mjesto odavno upisali na kartu omiljenih destinacija, a čime se još izdvaja iz žestoke zagrebačke konkurencije, pogledajte u Coolturistu!
Ljubavni jadi, problemi na faksu ili kritika današnjeg društva – sve su to teme kojima se bavi Jeboton, sasvim poseban kolektiv bendova koji je postao prepoznatljiv zvuk sa zagrebačke špice! Sastavljen od 18 glazbenika iz nekoliko zagrebačkih bendova, ovaj sasvim poseban ansambl treba samo nekoliko trenutaka za pravi ulični tulum. Njihov neposredan način muziciranja sad već tradicionalno zavole svi koji im se nađu na putu! U Coolturistu doznajte što sve smjera ova raspjevana zagrebačka atrakcija!
Smješten u samom centru Zagreba, Art Park u ljetnim je mjesecima postao omiljeno okupljalište onih koji samo u nekoliko koraka žele pobjeći od neizdržive gradske vreve. S obzirom na lokaciju, estetiku i ponudu, Art Park jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, ali i šire! Posjetiteljima je otvoren četiri mjeseca godišnje, a osim video projekcija i koncerata, u strogom centru Zagreba nudi idealno mjesto za "bijeg" i ulazak u jednu posve drukčiju priču. U Coolturistu gledatelji će moći vidjeti kako je idejni začetnik Art Parka došao na tu zamisao te koje je sve prepreke morao nadići da bi u ovom šarenom projektu uživao cijeli svijet!

1. sezona, epizoda 5 - 10. rujna

 Starije generacije dobro se sjećaju Galeba, broda koji je prevozio Tita i njegove goste a koji već dugi niz godina skuplja prašinu. Budućnost mu je puno svjetlija - uskoro će, naime, zajedno s brojnim drugim spomenicima riječke kulturne i industrijske baštine, postati atraktivna turistička lokacija! Dio je to velikog projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, u kojem objekti kulturne i industrijske baštine postaju atraktivne turističke lokacije. Jednako svijetla budućnost čeka i prvi hrvatski Art Kvart, mjesto znanja, umjetnosti i kulture, a novi život ima i legendarni Torpedo, prvi riječki znanstveni laboratorij s kraja 19. stoljeća koji je dom izložbe Muzeja grada Rijeke ali i odličan podsjetnik na uzbudljivu prošlost.
Od 1913., kada je izgrađen, pa sve do danas, legendarni stadion Kantrida ugostio je najveća imena sporta i milijune turista navijača! Svega se naslušao i nagledao ovaj posebni stadion, koji osim neobične lokacije i položaja ima i bogatu povijest, koju je za Coolturist ispričala Irena Jakovljević, suradnica službe prodaje i marketinga Rijeka Sport! Legendarnu Kantridu CNN je proglasio trećim najneobičnijim stadionom na svijetu, a riječka ljepotica uz svoju bogatu povijest turistima nudi i brojne druge sadržaje, a s kapacitetom od 25 tisuća gledatelja, blizinom plaža i neobičnim položajem pod stijenama, idealna je točka posjeta Rijeci!
Riječke urbane plaže spajaju najbolje od grada koji je udružio snage te im udahnuo novi život! Plaža Ploče već je proglašena najboljom urbanom plažom u Hrvatskoj, a u fazi je i izgradnja novog turističkog resorta koji će biti dovršen za dvije godine, a imat će nešto manje od 200 kreveta.
Nakon malo kupanja, vrijeme je za odmor i ćakulu u riječkom dnevnom boravku! Tako, naime, domaćini nazivaju legendarni Korzo, ulicu za ugodne susrete i ispijanje kava, koja osim nasmiješenih Riječana i njihovih gostiju krije i zanimljive tajne. Neke od njih za Coolturist je otkrila i turistička djelatnica Sandra Bandera! Rijeka je najkišovitiji grad u Hrvatskoj, a prošle godine u količini padalina nadmašila je i London. Zato nije ni čudo da je voda dostupna svima, i to na takozvanim riječkim špinama. Besplatna voda i komunikativni Riječani samo su dio šarma legendarnog Korza na kojem se spajaju boje, mišljenja, tračevi i kulture!

1. sezona, epizoda 6 - 11. rujna

 Povijest Poreča seže čak u 2. stoljeće prije Krista, kad su Rimljani podigli vojnu utvrdu na čijim temeljima stoji i današnja gradska jezgra - tek jedna u nizu destinacija zbog kojih Poreč svakako morate posjetiti! Već na prvi pogled jasno je zašto se parovi iz čitavog svijeta žele vjenčati baš ovdje. Procedura je, kažu, prilično jednostavna pa su vjenčanja u Eufrazijevoj bazilici prilično česta. Osim estetske vrijednosti, Eufrazijeva bazilika važna je i zbog prilično detaljnog dokumentiranja povijesti. Danas slovi za jedan od najljepše sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju.
Duša svakog pravog turističkog mjesta njegovi su umjetnici, a Poreč se doista može pohvaliti poznatim stanovnicima koji svojim radom promoviraju ovdašnje ljepote. Jedan od najpoznatijih je akademski slikar Eugen Varzić, čiji atelje spada u najljepše destinacije ovog gradića! "Sve što zamisliš, možeš ostvariti" – tako glasi njegov moto, a živi dokaz za to je njegov šareni atelje, smješten na samom ulazu u Poreč. Varzić je nagrađivani stvaratelj i kod nas i u svijetu, no međunarodni ga komplimenti ipak nisu oteli ovome gradu. Osim što ovdje živi, Poreč mu je i u stvaralaštvu jedna od najvećih inspiracija!
Uz brojne turističke bisere i lokacije, pravi zvjezdani status u Poreču, vjerovali ili ne, uživa i – bakalar! Obitelj Benko u Istru je dovela proizvodnju ribe koja se tamo uopće ne lovi, ali je postala prepoznatljiv proizvod ovoga kraja. Tajni sastojak koji je bakalar doveo u trgovine, restorane i domove, i to ne samo u važnim prigodama. Jer dok ostatak Hrvatske ovu ribu jede uglavnom pred blagdane, takva blagdanska atmosfera ovdje vlada – svaki dan!
Iako broji samo osamstotinjak stanovnika, bajkovito mjesto Tar smješteno osam kilometara sjeveroistočno od Poreča po sezoni ugosti i do 80 tisuća ljudi, a u Coolturistu će gledatelji doznati i zašto! Naša prva postaja – motodrom s više od 60 bolida i bogatom adrenalinskom ponudom! Turizam ne ide bez entuzijazma, a tako je i ovdje. Ljubav, trud i ulaganje doveli su do toga da je motodrom danas omiljen i, što je najvažnije, itekako relevantan na europskom popisu sličnih destinacija!
Osim motodroma, kamere Coolturista posjetile su i najveću prirodnu ljepotu Tara. Jama Baredine prvi je speleološki lokalitet na hrvatskom dijelu Istre uređen za turističku namjenu, a ime joj potječe od riječi bared, koja u lokalnom dijalektu označava zapušteno zemljište. A danas je sve samo ne zapuštena! Prilaz jami u potpunosti je prilagođen gostima, a za potpuni obilazak ne morate, kažu, biti sportaš. Obilazak jame traje 40-ak minuta, i to stazom duljine 300 metara. Pet bogato ukrašenih dvorana vodi do podzemnog jezera na dubini od čak 60 metara!

1. sezona, epizoda 7 - 12. rujna

 Rijeka se oduvijek mogla pohvaliti bogatim kulturno-društvenim životom, a u posljednjih nekoliko godina on je u posve novom uzletu. CoolTurist donosi priču o sasvim posebnoj zgradi koja slavi i potiče raznovrsnost i toleranciju!
Ovakva neobična kombinacija moguća je samo u Rijeci – u bivšem skladištu i vinskom podrumu riječke Delte danas u rijetko viđenoj sinergiji surađuju na prvi pogled nespojivi kreativci. Srce i duša ove zgrade, a i čitavog projekta poznati je riječki arhitekt Idis Turato, koji predvodi čitav niz stručnjaka i gradskih tijela uključenih u prenamjenu ove ljepotice, a sve u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. Kad je u pitanju glazbeni mainstream Rijeke, svi nas putevi vode do grupe Jonathan. Riječka glazbena scena oduvijek je imala poseban status u domaćoj glazbi, a dečki iz Jonathana otkrivaju i zašto. Iako je najviše okrenuta budućnosti, Rijeka voli slaviti i prošlost te u svojim gostima budi sjećanja na neka stara vremena. Ekipa CoolTurista pronašla je dva muzeja čiji će vam postavi izmamiti osmijeh na lica!
Muzej Peek&Poke itekako podsjeća na neka dobra stara vremena, a kad tome dodamo podatak da su sva računala i dalje ispravna i u upotrebi, dobijemo pravi mali raj za geekove i ljubitelje vintage tehnologija. Strast i upornost vlasnika Svetozara Nilovića doveli su Peek&Poke na popis svjetskih muzeja slične tematike, a baš ovaj riječki najveći je u ovom dijelu Europe. A samo nekoliko metara od muzeja starih računala nalazi se još emotivnija kolekcija nazvana muzej djetinjstva, čiji postav predstavlja CoolTurist. Baš poput svega u Rijeci, i tržnica odudara od standarda. Zahvaljujući specifičnoj arhitekturi ribarnice i dvaju paviljona, posjet ovom dijelu Rijeke pretvara se u pravi gastro vizualni doživljaj. Tržnica isprepletena je povijesnim pričama, ali na njoj ipak suvereno vlada sadašnjost, jer je neizostavni segment takozvanog riječkog načina života. Art Kino živo je središte kulturnog i društvenog života, a nove naraštaje upoznaje s najvrednijim postignućima filmske umjetnosti. Da su drukčiji te da žele biti protuteža domaćim multiplex kinima, svjedoči i njihov slogan - Proud to be antiplex! Već na samom ulazu, jasno vam je da nije riječ o običnom kinu. Riječani kažu kako je ovo mjesto susreta i inspiracije, a uz brojne radionice zainteresirane vodi i s druge strane filmske umjetnosti. Odrastanje uz film ovdje je moguće na svim razinama, a ekipa Art Kina najviše se ponosi radionicama za najmlađe. Art Kino je, poručuju, otvoreno za sve, a da nije riječ tek o paroli, svjedoči i 1200 različitih programa u kojima je samo u prošloj godini uživalo više od 40 tisuća posjetitelja.

1. sezona, epizoda 8 - 13. rujna

 Hvar je građen na različitim kulturama, pa nije ni čudo što je šetnja starom gradskom jezgrom poseban estetski i gastronomski doživljaj. Paška čipka, Arsenal i najstarije komunalno kazalište u Europi čekaju vas nadohvat ruke! Nebrojene povijesne priče i legende krije stara gradska jezgra u kojoj svaki korak i kamen imaju neko posebno značenje. Jedna od važnih postaja je Arsenal, građevina koja je od nastanka do danas bila dom brodovima, trgovcima pa čak i ljubiteljima filma. Tu je i najstarije pučko kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine. Tijekom 15. stoljeća Hvar je, naime, bio podijeljen na plemićki i pučki dio, a međusobne svađe dovele su do četverogodišnjeg rata. Godine 1611. zaraćene strane pomirio je mletački knez, a kazalište je postalo simbol njihova pomirenja. Inače, ulaznice su se plaćale u srdelama! A za prekrasnu ručno rađenu hvarsku čipku morali ste ipak imati nešto više od srdela. Izrađuje se isključivo u hvarskom benediktinskom samostanu, osnovanom prije čak 350 godina. Bajkoviti otok odavno je dom mnogim umjetnicima, a ovog našeg mnogi nazivaju zločestim dečkom hrvatske modne scene. Ime mu je Toni Rico, a CoolTurist doznaje zašto je idealni promotor Hvara i ultimativni glas urbane hvarske generacije. Inače, u svojoj bogatoj karijeri Toni je odijevao najpoznatija imena domaće javne scene, a nove kolekcije su dostupne isključivo na Hvaru. Osim za izležavanje na plaži, ovu rajsku klimu i prirodu Hvarani i njihovi gosti koriste i za podizanje adrenalina! Biciklističke staze namijenjene su rekreativcima i onima koji traže prave izazove, a dio su i zanimljivog projekta "Od Parosa do Pharosa" u kojem se simulira dolazak doseljenika sa otoka Parosa na otok Hvar, ali ne brodovima, nego biciklima!
Krije ovaj čarobni otok i još poneko uzbuđenje, primjerice, jedrenje, i to u najrazličitijim aranžmanima. Upućeni kažu kako je Hvar jedno od najboljih mjesta za jedrenje na Jadranu, a samo nekoliko sati na moru iskustvo je koje ostaje cjeloživotna uspomena. Osim jedrilicom, sve ove ljepote mogu se razgledati i kajakom, i to u nekoliko popularnih tura. Vožnje kajakom podjednako vole i domaći i strani turisti i brzo se, kažu nam na Hvaru, navuku na ovakvu vrstu odmora.
Otok Sveti Klement oaza je za odmor i punjenje baterija, a CoolTuriste je tamo dočekala nevjerojatna Dagmar Meneghello, žena o čijem bi se bogatom životu mogao snimiti film. U njezinu restoranu nastaje naša hvarska gastro preporuka - legendarna gregada! Najjednostavnije, a po mnogima i najstarije ribarsko jelo s godinama se, posebice u očima turista, prometnulo u pravu gastro ekskluzivu.

1. sezona, epizoda 9 - 14. rujna

 Zvijezda sljedeće priče uvrštena je na listu zaštićenih kulturnih dobara Lijepe naše, a na Braču je ponosno ističu kao jednu od svojih najznačajnijih tradicija. Riječ je o bračkom vitalcu, jelu koje se još od 18. stoljeća priprema u svečanim prilikama. Janjeće srce, pluća i jetra na ražnju - nekima će zvučati čudno ili bizarno, ali na Braču to je pravi specijalitet.
Litra maslinova ulja za tisuću kuna? Ne brinite, tržište se nije baš toliko otelo kontroli - osim ako se ne radi o ulju posve ekskluzivne masline! Sorta buharica, naime, raste isključivo na istočnom dijelu otoka Brača, pa je prošle godine proizvedeno samo sto litara. Jedni kažu buharica, drugi buhavica, ali svi se slažu u jednom – ova posebna sorta pravi je praznik za oči i nepce, a priča joj je, kao i sve u Selcima na Braču, itekako posebna.
Otočki život nadaleko je poznat po sasvim posebnom životnom ritmu, a neizostavni dio tog ritma su i balote! Tako, naime, ovdje nazivaju boćanje, idealan način za odmor, zabavu, razmjenu informacija ali i - privlačenje turista. Malo sunca, malo mora i puno natjecateljskog duha, ali onako dalmatinski, bez puno živciranja - sve to i još puno više podrazumijevaju balote, koje su u bračkim Povljama stoljetna tradicija.
Za dobar štimung na bračkim kalama, ali i promociju otoka u svijetu, brine se klapa Timbar. Postoje tek dvije godine, zagovaraju tradicionalni a capella način pjevanja, a u vitrini već imaju i neke nagrade. U svom debitantskom nastupu, klapa Timbar osvojila je prvu nagradu publike na Festivalu dalmatinskih klapa u Bolu na Braču, ali postigla i nešto još više - ušutkala lokalne skeptike koji su sa čuđenjem pratili sklapanje prve muške klape iz Selaca.

 

Emisiju 'CoolTurist' pratite od ponedjeljka do subote u jutarnjem terminu na Doma TV-u!Tagovi